dissabte, 17 de juliol del 2021

IN MEMORIAM DELS SET MAGNIFICS DEL BOSC DE SANT BERNAT. MONTSENY

  Anàvem el Pere  Albert Carreño, el Juan Navazo Montero, l’Antonio Mora Vergés,  ens aturàvem a l’Hotel Sant Bernat.

https://hotelsantbernat.com/?lang=ca


No era la nostra primera visita :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/09/sant-bernat-de-menthon-al-montseny.html


Certament però, no havíem tingut ocasió de visitar als que qualifico com “ el set magnífics” , alguns com en la pel·lícula homònima traspassats difinitivament, i l resta amb ferides molts greus i de mal pronòstic.

https://www.researchgate.net/profile/Pau-Vericat/publication/332107938_El_castanyer_a_Catalunya_Manual_de_gestio_conservacio_i_valoritzacio/links/5ca1101045851506d7389fa7/El-castanyer-a-Catalunya-Manual-de-gestio-conservacio-i-valoritzacio.pdf

http://www.tudominioweb.es/Montseny/wp-content/uploads/2017/07/651.pdf

Quan l’arbre té entre els 80 i els 100 anys, la seva escorça es comença a clivellar d’una manera característica, i a mesura que l’arbre es fa gran, es «buida» per dins.

A l’interior del castanyer, la fusta es va degradant i descomponent de mica en mica deixant com una mena de «terra» extraordinàriament fèrtil, que s’ha arribat a aprofitar com a substrat en jardineria.















Està clar que els set magnífics tenien més de 100 anys , oi?.


Feta la visita continuàvem el nostre camí, i superat Coll Fòrmic – no hi havia temps per arribar-nos fins a Sant Cristòfol de la Castanya – ens aturàvem a la capella de Santa Maria Mitjancera ja al terme del Brull. 




http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/06/santa-maria-mitjancera-del-brull-osona.html


  L’Hotel Sant Bernat, la capella de Santa Maria Mitjancera,  el Montseny, Catalunya, necessiten i demanem més d’una visita.