diumenge, 17 d’octubre del 2021

EL MAS EL SOLÀ.DE BATET DE LA SERRA, I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA SANTÍSSIMA TRINITAT. .OLOT. LA GARROTXA

  


El trobava al Catàleg de masies:

https://poum.olot.cat/PDF/Vol08/08F-MA.pdf


També a :

https://www.portalgironi.cat/index.php/masos-pairalies/masos-lagarrotxa/masos-garrotxa-olot/881-masos-batet/1475-masos-olot-batet-sola?fbclid=IwAR1_4-qGMjpEN7D0743CzGoX7NV_WTF21aGVgHVJElj8gsfsHCa6UPEZqKg


És la masia originària de la famí­lia Solà (posteriorment Solà-Morales) fins el segle XVIII en que traslladaren la seva residència al casal del passeig de Blay.


L’Anna Maso Colldecarrera,m  deixa un comentari ;  l’any 1342, la pubilla, Dolça de Solà, es va casar amb Guillem de Colldecarrera, fadristern de Colldecarrera. Els descendents, van portar el cognom de la mare.


L'estructura actual de la casa difereix de la dels seus orí­gens.


 A la llinda de la porta hi consta la data de 1605 que correspon a la reconstrucció feta per Joan i Bartomeu de Solà, sobre la qual s'hi han dut a terme, sobretot al llarg del segle XVIII, diverses reformes i ampliacions.


El més antic que es conserva és la cuina i és molt interessant la pallissa, anterior a les reformes, amb un magnífic arc d'estil gòtic.


Enganxada a la casa s'hi va construir la capella. Ens agradarà tenir noticia de l’advocació que té o tenia a l’email castellardiari@gmal.comconeixercatalunya@gmail.com .  El nivell de desinformació pel que fa al patrimoni relacionat amb el culte catòlic,  deixeu-me fer la “ gràcia”, clama al Cel, oi?.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mas_Sol%C3%A0_(Olot)


En demanaré informació al Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin)


La resposta que m’arribava del Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) deia ; Batet de la Serra.  Capella de la Santíssima Trinitat .  Mas Solà


Furtar informació relativa al Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, és una forma més de “ dessolar la terra”, i retrata perfectament als que ho practiquen.


 Posteriorment es va tancar el pati i quedà integrada amb la resta de l'edifici.


Té un esplèndid retaule del 1712 i són molt curioses les portes que tenen  gravada en un dels seus batents la figura de Sant Pere amb les claus i en l'altra, la de Sant Pau.

 

L'extens arxiu familiar conté un document important que es remunta a l'any 1083. es tracta d'un document notarial estès pel notari d'Olot Ramon Des Coll (1361-1414) que fa referència d'un document de l'any 23 del regnat de Felip I de França (1060-1108) segons la datació franca de l'època.

 

Informació extreta de:

"Els Pobles Gironins - Vol. VI- La Comarca de la Garrotxa (I)" de Maruja Arnau i Guerola ( Xativa, la Costera, València ( 21.12.1923 + Girona, 9.9. 2009 )

http://www.elpuntavui.cat/article/79636-maruja-arnau-i-guerola.html


De forma esglaonada, tenim un país amb unes infraestructures de comunicació molt magres, que hem d’agrair al REINO DE ESPAÑA, veniu a Olot, a la Garrotxa.