divendres, 1 de maig del 2009

SANT MAMET DE CORRO D'AMUNT. TERME DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS

Salvany i Blanch, Josep, 1866-1929, ens deixava l’any 1924 una bonica imatge d’aquesta església de Sant Mamet de Corro d’Amunt; no em calen – habitualment – altres excuses per fer idèntica tasca,

 Quan al topònim llegim ; El nom de Corró sembla que fa referència a la "prominència corba" inspirada en l’anca o maluc del cos humà. Damunt indica el sentit de les aigües de la riera. 

 Quan al temple : L’església parroquial és dedicada a sant Mamet; d'origen romànic, l'església ha sofert diverses reconstruccions i conserva de l’estil primitiu el mur de migdia, ornat amb un fris de dents de serra. Sota el campanar hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI, amb la seva imatge esculpida en la clau. 

La planta de l’església antiga resta desfigurada per diverses capelles i additaments posteriors, que conformen un cos gairebé rectangular.

 La porta, a la façana de ponent, amb llinda superior, data del segle XVIII. Aquest portal substituí l’antic absis rodó, que malgrat la seva singularitat, contràriament al costum, era a ponent. 

A l’església es conservaven dos retaules barrocs, de Sant Cosme i Sant Damiài del Roser, que foren cremats el 1936.

El Francesc Fabre ,   autor de l’excel·lent treball  “Record i Memòria dels Comunidors  “   em comentava que del d’aquesta església – que s’aprecia clarament-   ens fa esment a la pàgina  97 


Ens expliquen que en el l’antic Mas Carbó, citat en documents del 1200 i del 1300. avui Mas Biure, hi ha la capella de la Mare de Déu del Pla, vora la carretera de les Franqueses a Cànoves. Documentada el 1077, la capella és romànica, d’una nau i absis rodó, adornat amb arcuacions llombardes; la volta és apuntada, la porta i una petita rosassa són gòtiques. La imatge romànica de la Mare de Déu i un petit retaule gòtic que conservava la capella foren destruïts el 1936. L’altar de fusta n’encobria un de romànic, de pedra, que desaparegué. L’autor de la decoració de l’altar, que va ser refet el 1950, com també de la imatge actual de la Mare de Déu, de bedoll, és Josep M. Nuet i Martí. La capella fou restaurada el 1953.

En un altra ocasió ens arribarem fins a la capella de la Mare de Déu del Pla, el rellotge avui ens marca l’hora de tornada.

 Sou pregats de fer-nos arribar – si les teniu les imatges d’aquesta capella.

 Per endavant gràcies.

Tornàvem a recollir aquesta imatge, la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés el diumenge 3 de maig de 2.009.