diumenge, 10 de maig del 2009

Sant Joan de Cabestany, a Montoliu de Segarra.

Tornàvem de Vallfogona de Riucorb, on havíem assistit a l’acte de presentació de valldelcorb.info la web que des d’inicis d’agost d’aquest any 2.009, obrirà – metafòricament – un ampli finestral des de que el món podrà veure i conèixer les meravelles d’aquest indret privilegiat.La façana de Sant Joan de Cabestany , poble del municipi de Montoliu de Segarra (Segarra), als altiplans que separen les valls dels rius Cercavins i Corb, en va cridar l’atenció , i desviava el meu vehicle per ascendir fins la petita població.

L’estructura del temple permet sostenir la hipòtesi d’una primera construcció preromànica, que serà parcialment refeta en dates successives.

Quan a les dades històriques, força minses, trobem :

El lloc és esmentat ja al s X.

L'antic castell de Cabestany fou adquirit, amb el poble, pels hospitalers el 1273, i n'obtingueren el mer i mixt imperi el 1381.

L'agregat de Cabestany es troba al sector meridional del terme. Forma un grup de poques cases. L'església parroquial de Sant Joan conserva molts dels seus trets romànics, però ha estat reformada en èpoques posteriors. En els carrers es veuen arcs i altres elements de pedra medievals. Sota el poble hi ha una font d'aigua abundosa.

Un gos menut i nerviós, sembla preocupar-se per la nostra acció de recollir imatges del indret.

Intentarem en algun moment del futur tornar a Cabestany, per visitar detingudament l’església quines claus ens consta custodia una veïna.

© Antonio Mora Vergés