divendres, 8 de maig del 2009

SANTA EULÀLIA DE CORRO D’AVALL.



Dades d’interès :



Corró d'Avall la carretera actual segueix el traçat de l'antic camí ral.



Hi ha la casa del comú, del 1912 (abans el comú no tenia local propi), obra de l'arquitecte Albert Joan i Torner. És un magnífic edifici modernista, amb les escoles annexes, al peu de la carretera nacional.



El terme de Corroneés esmentat des del 984. El 989 són documentats Corrone Subteriorei l'església de Santa Eulàlia. Del 1104 és la consagració, pel bisbe Berenguer de Barcelona, de l'església parroquial antiga (que es conserva transcrita al registre de les Dotalies de l'Arxiu Diocesà de Barcelona) la qual, restaurada a la fi del segle XVI amb l'afegiment d'unes capelles cobertes amb volta d'ogives, fou cremada el 1936 i destruïda el 1939, juntament amb els altars de Sant Isidre i del Roser, barrocs, que posseïa.



L'església parroquial actual, dedicada a santa Eulàlia de Mèrida, fou beneïda el 1954, té planta de creu grega i una cúpula al creuer. Té tres naus separades per columnes amb capitells corintis; la nau central és coberta amb volta de llunetes i les naus laterals i els braços del transsepte amb voltes d'aresta. La imatge que s'hi venera és obra de l'escultor Frederic Marès.