divendres, 24 d’agost del 2012

LA CASA DE L’OLLER A SANT MARTÍ DE CENTELLES

Fèiem l’any 2010 una sortida pel terme de Sant Martí de Centelles en la que ens cridava l’atenció una casa senyorial – amb finestrals adornats curiosament amb margarides com feia l’Emili Sala Cortés, preguntarem també al propietari dades de l’arquitecte -. Demanaven en relació al blasó alguna informació; rebia fa un parell de dies un e.mail en el que ens diuen :


Hem llegit, casualment, la vostra ressenya de la casa de l'Oller a Sant Martí de Centelles i la pregunta en relació a l'escut que adorna el finestral de la sala de la casa pairal.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/que-en-sabeu-daquesta-escut-parlant-de.html

L'escut és de mitjan segle XIX, com la resta del finestral, i representa un burro, que aleshores era l'activitat econòmica més rellevant de la casa.

De fet, el mas Oller fou un dels bressols del burro català, des d'on s'exportava a diversos llocs d'Espanya, Europa i Amèrica.

Actualment s'està duent a terme un estudi històric del mas i de la seva activitat en relació al burro català.

Salutacions cordials,

JAUME OLIVER BRUY
-Cultura, Patrimoni, Turisme-
Ajuntament de Sant Martí de Centelles
T. 938442406 F.938441120
oliverbj@diba.cat

Ens afanyàvem a contestar :

Hola;

Gràcies per la resposta.

Tenim clar que els Oller tenen – si és el cas – un escut parlant en el que llueix almenys una olla.

En algun cas hem sostingut l’origen del cognom - en concret a Castellterçol- pel fet que la casa està ubicada en una fondalada – un cull d’olla -.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/05/loller-i-la-capella-de-sant-bru-de.html

Res però dona peu a considerar ni remotament la hipòtesis dels ‘ fabricants d’olles’ que defensa fins algun catedràtic d’història. A Catalunya l’ofici té un nom propi, terrissaire.

Ens agradarà tenir més noticies de l’estudi històric del mas - concretament de la possible actuació de l’arquitecte Emili Sala Cortés - i de la seva activitat en relació al burro català.