dilluns, 6 d’agost del 2012

EL QUIOSC DE L’ARPA, LA PETITA JOIA MODERNISTA DE MANRESA

M’aturava a retratar-lo quan sortia de dinar al carrer del Born.

El Quiosc de l’Arpa va ser projectat per Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970) va ser un arquitecte manresà d'estil modernista i noucentista.

Obra de 1917, estaria inspirada segons alguns en l'estil de Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923), mentre que altres defensen que es va inspirar en un altre quiosc similar que va projectar Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956) a Badalona.

És un peculiar element del mobiliari urbà, considerat tot i les petites dimensions, una perla preciosa del modernisme aplicat.



Està constituït per una base de pedra treballada amb ornamentació floral i geomètrica que contrasta amb un cos de fusta i vidre. El capdamunt està cobert amb una volta de canó en forma de creu amb alumini gofrat i elements de carener de ferro forjat que donen al quiosc un aire d’esveltesa.

Inicialment, i fins fa uns anys, va funcionar com a quiosc de premsa; les seves mides van fer que en algun moment es fes impossible enquibir tota la premsa escrita, la crisis econòmica, la ràdio, la televisió i el major mesura les facilitats que permeten les noves tecnologies, han abocat als mitjans ‘ en paper ‘ a la quasi ruïna; fora adequat retornar-lo als usos previstos, fent-ho compatible amb el servei d’informació turística i comercial, que com a Propietat de l’Ajuntament de Manresa episòdicament desenvolupa .