diumenge, 28 de juliol del 2013

LES ESCOLES DE LA COLÒNIA DE SANT ESTEVE DE GUIXARÓ. CASSERRES

No hi ha noticies del mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer que aixecava aquest edifici, que no mereixia l’atenció dels que feien el Catàleg de Patrimoni de Casserres, que recollien curiosament – no òbviament pel seu valor històric i/o patrimonial- el que anomenen pomposament ‘ campanar del Guixaró’.

A partir dels anys 70 del segle passat, amb l’afebliment físic del sàtrapa, comencen a fer-se dolorosament presents els efectes de la seva inacció; els indicis de crisi del sector tèxtil, orfe de inversions, i entestat en mantenir el model de les colònies industrials del segle XIX.

El Guixaró , com les colònies de més amunt, i més avall – va anar perdent població , i s'anaren clausurant serveis tradicionals, com l'escola o la botiga. La fàbrica tancava portes a darreries dels anys vuitanta, quan ens trobàvem instal•lats ja en aquesta ‘democraciola’, que possiblement per la reproducció endogàmica de les elits, ens ha portat als nivells de misèria, propis del primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ).



L'any 1993, s'adequà una part de l'edifici de les antigues escoles per posar-hi la nova església, i es feia el projecte del campanar que tant ha meravellat als autors del Catàleg de Patrimoni. Se li va afegir la campana de l'antiga església de Sant Esteve, que passava a ser reutilitzada com a dependències privades de la fàbrica.



L’absència de quitxalla a les Colònies, és un mal símptoma, el silenci té reminiscències sepulcrals.

Ens agradarà tenir noticies d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordeu-ho SEMPRE, CATALUNYA i CASSERRES, NOMÉS EN TÉ A NOSALTRES.