dimecres, 31 de juliol del 2013

SOCIETAT CORAL ‘LA VIOLETA’ DE CENTELLES

Anàvem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés pels carrers de Centelles,a la recerca dels edificis modernistes, que sorprenentment no s’han conservat al nivell de la Garriga i/o Cardedeu, per citar dues poblacions de semblant importància.

Retratava la façana de la Societat Coral ‘ la Violeta’ , atribuïda a DESCONEGUT, el millor dels arquitectes de món mundial, i que va treballar abastament a Catalunya.

Aclaríem ara les dades del seu autor Jose-Anselmo Capdevila Prats (  1872 + Barcelona, 10.11.1962 ) el que ensagradarà rebre’n una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com 


La història del dimoni que arriba amb el tren, i en una nit aixeca l’edifici a canvi d’una penyora – que no sabem quina era, i si finalment la va aconseguir – no ens  semblava   gaire versemblant, i a vosaltres ?.

La descripció tècnica ens diu : Edifici de grans dimensions i sales molt espaioses, de planta baixa, semisoterrani i dos pisos en la part central més elevada, i sostenen els acabats 12 ampits de guix. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants. La façana principal està formada per pedres treballades de forma rectangular de 1 metre d'alçada per 30 centímetres d'amplada, hi ha també 3 finestres amb una base obliqua de guix i pedra superposada de considerable alçada.



En el frontó de la part central hi ha un dibuix amb l'escut de la societat i damunt, en ferro forjat i pedra hi ha una lira.

A l'arxiu municipal hi ha un expedient d'ampliació i reforma fet l'any 1980 per l'arquitecte Miquel Vallduriola i Mata.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordeu SEMPRE, que CATALUNYA i CENTELLES, NOMÉS EN TÉ A NOSALTRES.


Catalunya superava el 14.11.2020  les 15000 víctimes de la Covid, 19, i no hi ha dades dels “danys col·laterals” causats per la desatenció Sanitaria.

Madrid amb quasi un milió menys d’habitants ha superat les 18000 víctimes.

Cuideu-molt, fins el dia d’avui les accions contra Catalunya, els catalans,  i/o la seva llengua i la seva cultura, els surten de franc als seus autors.