dijous, 18 de juliol del 2013

LA TALAIA DE LA DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE BARCELONA A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

A darreries del segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco Bahamonde ), l’evidència de la destrucció sistemàtica del Patrimoni Històric al terme de L’Hospitalet, i a la resta de poblacions de la comarca del Llobregat jussà, va fer pensar a les Autoritats en la possibilitat de futures reclamacions, tant des de l’àmbit local, com de l’àmbit internacional, en el supòsit – que no ha succeït encara – que el REGIMEN evoluciones cap a formules democràtiques.

Entre altres notables ‘operacions de maquillatge’ , cal esmentar molt especialment la torre dita de la Talaia, situada actualment al carrer del Xipreret de l’Hospitalet de Llobregat.

El trasllat des del mas Modolell de la Torre, que ‘s’havia d’enderrocar’, i que estava situat a la sortida del poble cap a Cornellà, així com la reconstrucció, es van encarregar a l’arquitecte Eduardo Muntada – ens agradarà confirmar si es tractava de l’Eduard Muntada Lluch, a l’email coneixercatalunya@gmail.com - Corre la brama que els finestrals gòtics de la torre se’ls va endur Santiago Rusiñol i Prats (Barcelona, 25 de febrer de 1861 - Aranjuez, 13 de juny de 1931), al seu ‘Cau Ferrat’ de Sitges. La mort del pintor i escriptor, l’any 1931, quan el cens de l’Hospitalet superava escassament els 37.000 veïns, i el mas Modolell de la Torre lluïa esplendent, donen poca credibilitat a aquesta ‘llegenda urbana’.

La torre és una idealització que podria haver signat perfectament Walter Elias Disney (5 de desembre de 1901, Chicago - 15 de desembre de 1966).



Ens agradarà tenir noticies – si finalment s’aclareix on son – del destí de les finestres gòtiques, a l’email coneixercatalunya@gmail.com