divendres, 20 de maig del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. FULLEDA. LES GARRIGUES. LLEIDA. CATALUNYA

Pensava en Mn. Evarist Gómez Ruiz, avui rector de l’església de la Transfiguració del Senyor de Vimbodí, a la comarca veïna de la Conca de Barberà; quan el vaig conèixer era rector entre altres parròquies de la de Santa Maria de Fulleda, i va ser justament la relació entre aquesta població, i Agustina Saragossa i Domènech, la que va facilitar la nostra relació d’amistat.


La descripció de patrimoni Gencat Església parroquial situada al centre del nucli urbà. És de planta basilical d'una sola nau amb capelles laterals i coberta amb volta de canó lleugerament apuntada; els murs i la volta estan fets de grans carreus ben escairats. A la zona de l'absis té un cos superior i just abans, trobem el campanar d'espadanya, decorat amb tres esteles funeràries.


Avui l'entrada és per la zona dels peus, tot i que és una reforma posterior; es tracta d'un portal flanquejat per dues pilastres que sostenen un entaulament. Ha estat datada el 1739, té un parament murari diferent, de la mateixa manera que el tipus d'ornaments (petit timpà, formes arrodonides del frontó...). El temple inicial està datat cap a finals del segle XIII i és romànic. Posteriorment fou modificat, entre els segles XVIII i XIX, amb afegits barrocs i neoclàssics.

La porta de la construcció romànica actualment està tapiada, està al lateral dret, prop d'una espitllera, també cega avui, que coincideix amb una capella interior. És d'arquivoltes llises, protegides i sostingudes per capitells i pilastres. No hi ha decoració escultòrica.


El paviment és de lloses de pedra. Arribant al presbiteri, trobem la porta de la sagristia, on hi ha la data de 1847; probablement correspon a una ampliació de la zona del presbiteri. Aquesta zona és pavimentada amb pedra i rajola.

Fou pintada el 27 de setembre de 1947 per Pere Martí Rossell (mort l’any 1996), , veí de l'Espluga de Francolí, amb sanefes, imitació de marbre i altres motius del seu moment.

En una recent restauració es repicà la pedra de la part més antiga, deixant únicament policromada la zona de l'altar.

Aneu a les Garrigues, i meravelleu-vos dels seus tresors ‘amagats’.