dimarts, 31 de maig del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. LA PINYA. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA

Anava fins a la Pinya per retratar l’església de Santa Maria de la que ens diu el Delfí DALMAU i ARGEMIR a http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7414


Església d'origen romànic. Conserva part dels murs originals de migdia i ponent; fou refeta al segle XVIII segons consta amb la data de 1770 incisa damunt l'òcul del frontis al damunt del portal i de la fornícula. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i d'un passadís al costat esquerre; té un cor i la capçalera recta. Els seus murs són de carreus als baixos, arrebossats i pintats de rosa pàl•lid la resta.

Campanar coetani del moment en què el temple fou remodelat. Té un primer cos de planta rectangular (3'90 x 4'60 metres) i un de segon octagonal coronat per una cornisa motllurada amb petits pinacles als angles i una teulada piramidal vuitavada coberta de plaques de coure i amb un petit pinacle al cim. La cel•la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat altern; els seus murs són de carreus irregulars. L'escala que puja pel seu interior és d'obra i va de paret a paret sobre voltes catalanes.

Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent. Alçada: 23'38 metres.

Fins l'any 1936 es venerava en aquest temple una talla de la Mare de Déu, del segle XII, coneguda com la Mare de Déu de la Cabeça. Rebia aquest nom a causa de la desproporció del seu cap i per aquest motiu els fidels hi acudien per evitar mals de cap. En el segle XVII li van col•locar una corona metàl•lica, tal i com podem veure en aquesta postal antiga.


Hom creu que va ser traslladada al Museu Arqueològic d'Olot als inicis de la Guerra Civil, malauradament això no va ser suficient per a evitar la seva desaparició l'any 1939.

En l'interior del temple es conserva la pica baptismal de la l’església de Sant Joan de Balbs, datada al segle XII.

L’edifici annex al seu darrera havia estat l’antiga escola i al capdamunt del carrer es conserven encara els rentadors públics.


Prop de l’església en una zona més deprimida hi ha el fossar.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com