dilluns, 30 de maig del 2016

ESGLÉSIA DE L’ÀRCANGEL SANT MIQUEL. ELS OMELLONS. LES GARRIGUES. LLEIDA

Comparteix topònim amb un altre poble de les Garrigues situat a 560 metres d’alçada els Omells de na Gaia [ Omells, Oms petits], mentre que els Omellons [ Oms grossos ] està situat a 385 metres d’altitud; aquestes dades vindrien a corroborar la tesis que exposava a : http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=60 que sosté que al primer indret esmentat naixia un corrent d’aigua, que continuaria per l’Espluga Calba, per tornar-se mandrós als Omellons i regar abastament el terme de la Floresta.

Originariament la parròquia depenia del bisbat de Vic, per passar entre 1146 i 1154 a l'arquebisbat de Tarragona.

Sant Miquel devia ser una sufragània de la parròquia de Vinaixa, d'aquí que no consti a les butlles papals del segle XII

El sostre demogràfic dels Omellons s’assolia al cens de 1877 amb 989 veïns, l’església s’aixecava al segle XVIII amb el ‘ diners d’Amèrica ‘ , es tancava l’any 2014 amb 232 habitants, una pèrdua del 76,54% només equiparable a les poblacions del Pirineu, o als indrets que han patir algun succés dramàtic com Txernòbil.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; església de planta basilical dividida en tres naus amb un altar a l'absis, fet de guix i amb la imatge del sant titular. Tot el temple està policromat. Als peus del recinte, a la banda dreta, hi ha el campanar de base quadrangular i amb un sol pis de finestres d'arc de mig punt al capdamunt.


La façana principal és força austera. Té una única porta d'entrada, flanquejada per pilastres adossades que sustenten un petit frontó amb motllures llises, de forma semicircular i sense decoració al timpà. Per sobre hi ha una rosassa i, a banda i banda, dos pilastres recorren tota la façana aguantant un entaulament format per una cornisa i un frontó triangular amb un òcul al centre.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com