dimarts, 10 de maig del 2016

ERMITA DE SANT SALVADOR DE LES BORGES BLANQUES. LES GARRIGUES.

Anàvem ‘ picats de temps ‘, la visió però, de l’ ermita de Sant Salvador situada a 3'4 Km. de les Borges Blanques en direcció a Cervià de les Garrigues, em feia aturar, ja sabeu amics lectors que en aquest cas és la ‘devoció’ , i no l’obligació la que ens guia.


Llegia a patrimoni Gencat que originàriament era una ermita romànica de transició amb moltes modificacions posteriors. A principis dels vuitanta es restaurà . Consta d'una sola nau amb una capçalera rectangular. La portada és força senzilla, tant sols hi ha una petita porta de grans dovelles i flanquejant-la un contrafort i una finestra ovalada. El conjunt està fet de pedra vista, segurament aprofitant materials d'altres construccions, cal destacar una peça que correspon probablement a la base d'una columna, fet que indica que els constructors van aprofitar material d'una vil•la romana propera i, possiblement, de la via romana que unia Tarraco amb César Augusta ja que hi passava molt a prop. L'interior té dos frescos que ocupen tot el presbiteri, una escena de la vida de Crist i l'altre, una vista de la comarca, dedicada als camperols garriguencs, obra contemporània de l'artista local, Maria Carme Benet i Pelegrí .

El conjunt està construït en dues campanyes, una part de l'edifici és de l'època final del romànic (nau de base rectangular) i en un principi, deuria ser un edifici més petit. El segon moment constructiu seria una ampliació del recinte, ja de transició cap al gòtic (arc interior de l'edifici). Els dos contraforts són els que serveixen de suport i unió de les dues parts.

http://www.lesborgesblanques.cat/visita/descobreix/interes/10/lermita-de-sant-salvador

No és tant senzill trobar dades del patrimoni històric que representen els edificis escolars anteriors a la dictadura, des del cens de 1900 les Borges Blanques superava els 4.000 habitants i NOMÉS havia localitzar una escola :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/03/escola-publica-de-les-borges-blanques.html

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca fent-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i/o dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, de les Borges Blanques, i de qualsevol altre lloc de Catalunya.

Ah!, dinàvem esplèndidament a Slàvia, al Passeig del Terral, 14, que ens recomanava molt encertadament una borgenca.