dimecres, 20 de juliol del 2016

ESCOLES / CEIP TRAMUNTANA. VILANANT. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Llegia a : http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Vilanant&page=2&pos=14

"Les deficiències de les instal•lacions escolars que s'arrossegaven a Vilanant des de feia moltes dècades (...) feren que les autoritats municipals es plantegessin a principi dels anys vint del nostre segle la construcció d'unes noves escoles" (P.Borrat i A.Egea 2001, pàg. 88).

15-gener-1921, el consistori compra un terreny situat a l'indret conegut com Camp del Pedró. "Un mes més tard ja s'havien rebut els plànols" (P.Borrat i A.Egea 2001, pàg. 88). La construcció de l'edifici va anar a càrrec dels mestres d'obres Jaume i Josep Poch, amb la col•laboració, com a mà d'obra, de tot el poble. Els habitants de Vilanant a més finançaren parcialment la construcció de les Escoles. El 15 de maig de 1926 es varen inaugurar les noves escoles.

Actualment les Escoles de Vilanant reben el nom CEIP Tramuntana i pertanyen a la ZER La Garriga (format per les escoles d'Avinyonet de Puigventós, Cistella i Vilanant).

La descripció tècnica ens diu; Edifici de planta rectangular de planta baixa i un pis. Aparell de pedruscall amb grans carreus ben escairats emmarcant les cantonades. A les façanes es combinen les obertures d'arc rebaixat, d'arc de mig punt i allindades.



Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.