dilluns, 4 de juliol del 2016

LA CASA ROVIRA SANTACANA DE SANT SADURNI D’ANOIA, EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava la façana de la casa Mota o Rovira Santacana, i des d’una certa distància la seva peculiar torratxa.



La descripció tècnica ens diu que és un edifici de planta baixa, dos pisos i terrat amb torratxa, que fa cantonada amb el carrer de Josep Rovira. Al costat del carrer Sant Antoni la casa s'obre al jardí a través d'una galeria amb columnes de ferro colat. Un soterrani li permet aprofitar el desnivell que presenta respecte al carrer Sant Antoni.
És un edifici d'estil eclèctic. La decoració de la façana es basa en emmarcar les obertures, d'arc deprimit. L'entrada principal, destacada per un arc de mig punt, trenca la regularitat d'aquestes solucions. Les finestres i els balcons es distribueixen regularment, mantenint un equilibri. Els dos balcons de la façana del Raval estan destacats per una balustrada de marbre.

Destaquen les finestres aparellades del segon pis, d'inspiració gòtica, combinades amb baranes de ferro. La façana lateral està decorada amb un fals encoixinat, de referents renaixentistes, mentre que la principal llueix un estucat neomoresc. L'element més definidor és la torratxa de planta quadrada, coberta amb una cúpula apuntada de ceràmica vidriada, que sobresurt sobre la resta d'edificis. Tot i que està pensada per ser vista des de diferents angles, el fet de no ser una casa aillada va obligar que el costat que toca a la casa de Lluís Mestres fos cec.

L’autor fou l’ Enric Figueras Ribas , que obtingué el títol de mestre d'obres el 1873. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data del seu naixement i traspàs.

Va exercir sobretot a Barcelona. A Sant Sadurní treballà per Josep i Salvador Rovira Santacana. Coneguts amb el sobrenom dels Mota, per la Masia Mota http://oslo.geodata.es/stsadurnia/textos/arquitectonic/9.pdf

Sant Sadurní d’Anoia més enllà del cava, té altres atractius que des del meu particular punt de vista, no es ‘saben vendre’ com caldria.