dimecres, 6 de juliol del 2016

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE TALAVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

M’aturava a Talavera, a la comarca de la Segarra, província de Lleida, volia retratar l’església de Sant Salvador, i l’edifici de l’escola abans de la dictadura franquista si la trobava, vaig tenir la sort de coincidir amb un parell de persones que estaven treballant, i que molt amablement m’acompanyaven, explicant-me mil i una anècdotes.


El sostre demogràfic s’assolia a Talavera al cens de 1857 amb 884 ànimes, mantindria fins al cens de 1940 la xifra de 739 veïns, per caure fins als 267 habitants que consten a darreries de l’any 2014. Al terme s’ hi troben les següents entitats de població: Bellmunt, Civit , Pallerols, Pavia , Suró i Talavera.

Aquí, com per arreu a la Catalunya interior, l’explicació a la exponencial pèrdua de població, no cal cercar-la en les catàstrofes naturals, i/o en atòmiques, s’explica per la pertinença – obligada – al REINO DE ESPAÑA, i per la pèssima les gestió dels afers públics que fan ‘tradicionalment’ les classes politiques estultes i corruptes.

Hem recuperat imatges de més de 938 edificis escolars, insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

M’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una; recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.