divendres, 1 de juliol del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ. VILARIG. CISTELLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Retratava l’església de Sant Martí, situada al costat nord del castell de Vilarig, al veïnat d’aquest nom que forma part del terme de Cistella, a la comarca de l’Empordà sobirà, a la província de Girona, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici de dimensions reduïdes, d'una sola nau amb dues capelles laterals i capçalera carrada. La façana d'accés, situada a ponent, té integrada la portalada corresponent al primer temple d'època romànica. La porta és de tres arcs de mig punt en gradació decreixent i té llinda i timpà llisos; pel que fa a les dovelles, els muntants i la llinda d'aquesta porta són de pedra molt ben tallada a diferència del parament de la resta de l'edifici que és de paredat.El campanar, situat a l'angle nord, és de base quadrada i cos vuitavat, amb arcs de mig punt.La nau té al costat nord una petita capella annexa que dóna a l'espai del cementiri.la parròquia de Sant Martí de Vilarig és documentada des del segle XII. Probablement a l'església bastida en aquell període correspon la portada del temple actual, que hi devia quedar integrada en el moment de la nova construcció durant els segles XVIII-XIX.


La capella que comunica amb el cementiri és del segle XVIII i el campanar data del 1805, segons consta a la inscripció que hi ha en un carreu.

El sostre demogràfic de Cistella s’assolia al cens de 1857 amb 995 ànimes, i es tancava l’any 2014 amb 293 habitants, no hi dades de la mitjana d’edat – informació que proporciona el cens al països civilitzats, i que explica clarament les expectatives de futur.

Una pèrdua del 70,55% es dona únicament en casos de catàstrofes naturals i/o atòmiques, Hiroshima , Nagasaki , Txernòbil, aquí com arreu de la Catalunya interior l’explicació està en la pertinença – obligada – al REINO DE ESPAÑA

Per la intermediació de Sant Marti, elevava una vegada la meva pregaria a l’Altíssim, Senyor; allibera el teu poble !!!!