dijous, 20 d’octubre del 2016

SANTA MARIA DE LES PECES. ALÀS I CERC. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Rosa Ventura Cutrina publica unes fotografies de l’ermita de la Mare de Déu de les Peces, coneguda també  per mala influència de la cultura ocupant,   com Església de Santa Maria.

En llengua catalana la forma correcta  per designar a la Verge Maria en qualsevol de les seves advocacions és Marededéu. 

Altrament s'ha de tenir una visió molt estreta i miop  per afirmar que un Déu infinit, NO entén altra llengua que el castellà, oi?. 



Patrimoni Gencat en recull una minsa informació; dissortadament hi ha una relació inversa entre les dades del patrimoni cultural i la seva proximitat a Barcelona [ com MÉS lluny de Barcelona, MENYS informació ]

Edifici religiós. D'una sola nau amb absis rodó. Modificat i ampliat pel costat S. Actualment està cobert amb un embigat a dos aigües que abriga no sols la nau, sinó també l'ampliació.

Construïda amb pedres en filades, de mides molts irregulars.

Porta adovellada al frontis. Finestres adovellades de doble esqueixada, una al mig de l'absis i l'altra al frontis, damunt la porta.

Torre quadrada de 3,50x2,70 metres adosada al mur N. escapçada.



Actualment la Mare de Déu de les Peces és un santuari i depèn de Sant Esteve d’Alàs.

L'edifici és a 25 minuts d'Alàs, a peu, en direcció S.(hi ha pista de muntanya)

El Consell Comarcal fa una llista del béns culturals d’interès local de la comarca, no he sabut trobat cap edifici escolar anterior a la dictadura franquista, i no tinc CAP DUBTE de que abans de la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, moltes de les persones que vivien en aquesta comarca – i que marxaven en la seva majoria desprès de la victòria dels ‘dolents’ – sabien llegir i escriure, menjaven amb coberts, i sabien fer la senyal de la Creu.

http://www.alturgell.cat/bens-culturals-interes-local




Ens agradaran tenir noticia i   rebre’n imatge  a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com  dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista,  si existeixen encara – malgrat tinguin avui un altre ús –.  

Catalunya us ho agrairà.