dijous, 20 d’octubre del 2016

L’ALZINA DE CAN POAL DE LA COSTA. TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL

Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquest magnífic exemplar de Quercus ilex que apareix en el CATÀLEG DE PARATGES D’INTERÈS NATURAL I PAISATGÍSTIC AL MUNICIPI DE TERRASSA
http://www.mediambient.terrassa.org/updocs/Cataleg%20Peratges%20Interes.pdf


L'alzina és considerat arbre sagrat, com a símbol de força, solidesa i longevitat, en diferents àmbits religiosos de l'antiguitat, consagrada al déu Zeus a Dodona, a Júpiter a Roma o a Perun, de la mitologia eslava. Segons diverses tradicions, la clava d'Hèrcules era de fusta d'alzina, el mateix que la creu on es va crucificar a Jesucrist. Abraham rep les revelacions de Déu a prop d'una alzina.

Tinc la sensació que la nostra ‘civilització’ curulla d’eines tècniques, ha perdut – entre moltes coses - la capacitat de ‘ sentir a Déu’ en les seves obres, com per exemple aquesta alzina de la que ens diu el Catàleg :

Interès
Singularitat de l’arbre.

Valors a protegir // Vulnerabilitat
L’arbre i la seva superfície de projecció. // Un canvi d’usos que afavoreixi la compactació de l’espai o canvis significatius del relleu proper que afectin la zona de projecció.

L’espai
Arbre de capçada regular de 25 m. de diàmetre.


Perímetre de tronc de 4 m.. i 18 m. d’alçada. Ubicada a l’extrem d’un bosquet de pi blanc amb peus joves d’alzines i roures, sense presència de vegetació arbustiva. Entorn agrícola extensiu de secà en abandó.
Presència d’erms amb oliveres, ametllers i alguna figuera residual.

Usos actuals
Pastura.

Estat de conservació
Bo.

Situació
100 m. al sud de la masia de Can Poal.

Accessos
Passant per sota la A-18. Camí Ral de Terrassa a Ullastrell. Abans d'arribar a dalt el coll, agafem el desviament a la dreta direcció Can Poal.

Coordenades UTM
: N: 4600799 E: 416318

Alçada
: 18 m.

Superfície: radi protecció: 12,5 m + 5 m seguretat = 962
m2

Qual.Urbanística: D1-er

Feu el camí per veure’la