dimarts, 25 d’octubre del 2016

CAL BOADA. BOLDÚ. LA FULIOLA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Tornàvem de Balaguer on havíem assistit a la 9ª Fira de l’Alimentació i la Salut, i on sentia qualificar d’ATROCITATS PÚBLIQUES, als que habitualment se’ls anomena com AUTORITATS. El sol declinava quan entrava a Boldú per retratar la seva església parroquial advocada a l’Assumpció de Santa Maria, feta aquesta feina em cridava l’atenció un edifici estructurat en tres plantes seguint un eix vertebrador en tota la façana , que presenta una magnífica balustrada superior que dóna a la terrassa.

Patrimoni Gencat identifica la casa com Ca Boada, i explica que la planta baixa és la que es conserva es més mal estat, ja que el mur presenta encara l'arrebossat original damunt la pedra, que està caient. Només hi ha la porta principal, en un extrem, i una petita finestra en l'altre. Cal destacar la portalada, amb llinda motllurada en la que es pot llegir la data de construcció de l'edifici i una inscripció: "Protere domine, 1790, habitantes in me". Cal ressaltar també la presència del sòcol realitzat amb grans plaques de pedra dibuixada que ressegueix tota la part inferior.

Un aspecte totalment diferent el trobem a partir de la primera planta fins a la part superior. Aquí el mur està pintat de blanc i a més, presenta un paredat en forma de carreus puntejats col•locats a les cantoneres de la casa i en el perímetre de cada una de les obertures.

A la primera planta hi ha tres finestrals els quals donen a una llarga balconada que travessa horitzontalment tot l'ample de la planta.

A la segona es repeteix el mateix esquema que a la primera, amb tres finestrals més petits. En aquest cas, però, només la central dóna a un petit balcó.


El més destacable de Cal Boada és el terrat superior. Ens ofereix una decoració molt original en forma de tres estructures el•líptiques, dos de petites als laterals i una de més gran al centre, decorades amb un relleu floral. Fan de nexe i de suport de la balustrada.

Ens agradarà saber qui va ser el mestre d’obres i/o arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com