divendres, 7 d’octubre del 2016

CAPELLA DE SANT ROC. MAS EL SERRAT. SANT PERE DE TORELLÓ. OSONA

Trobava l’ermita dedicada a Sant Roc, situada a frec del camí ral de Sant Pere de Torelló a Vidrà, segons llegia a patrimoni Gencat, gràcies a les indicacions i la gentilesa de la masovera del proper mas el Serrat.


La descripció tècnica ens diu que és un edifici de petites dimensions, de nau única. La façana es troba orientada a ponent i la capçalera, sense absis, a llevant. L'interior és cobert amb volta i presenta una fornícula on hi ha una imatge de Sant Roc a la part de l'altar. Al davant de la façana, que ostenta un portal d'arc de mig punt amb un pedrís a cada banda, hi ha un atri cobert a dues vessants seguint la cobertura de la nau. Sobre el carener i a nivell del portal s'eleva un petit campanaret d'espadanya, la campana del qual es conserva al mas Serrat. És construïda amb pedra sense polir excepte els elements de ressalt, que són de pedra tallada.

Està al indret conegut per Serrat de Nespla, sobre un cim de 730 metres d'altitud, s’explica que els veïns de l'ajuntament de Masies de Torelló, ajudats pels devots de la vila, feren construir la capella amb motiu de la pesta de còlera de 1848 (?). Malgrat aquestes notícies recollides a la bibliografia consultada, aquesta data és qüestionable, ja que la campana de l'ermita, conservada al mas Serrat, duu la inscripció següent: ME FEREN PER SANT ROC AÑO 1698 FOREN PADRINS FRANCESC SERRAT I MADRONA. Això fa pensar que fou construïda per la pesta, però no la del segle XIX sinó la del XVII. Cal remarcar que l'atri s'hi construí l'any 1901 segons data constructiva que ostenta ell mateix.

La tesis anteriorment exposada parteix – des del meu punt de vista – d’un error de base ‘totes les ermites de Sant Roc son votives’. Em quedo amb la ‘titularitat dominical’ del mas El Serrat, que escollia aquesta advocació per una qüestió de fe.


La petita Canon Ixus aconseguia una imatge quasi perfecta des del forat de ventilació, per descomptat espero no oblidar mai la OLYMPUS FE-100 que excel•lia en aquesta funció.

Us deixo un parell d'enllaços :

http://santuaribellmunt.blogspot.com.es/2010/07/3-sant-roc.html
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2014/10/goigs-sant-roc-ermita-sant-pere-de.html

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , divulgar urbi et orbe les meravelles de Catalunya és feina de tots.