Tenia ocasió de visitar la Capella de la Casa Sant Josep, que pertany a la congregació dels Germans de les Escoles Cristianes - la Salle- , ubicada al terme municipal de Vinyols i els Arcs, molt a prop del nucli de Cambrils , i dins de la parròquia de Santa Maria de Cambrils, a la comarca del camp jussà de Tarragona.
Va ser fundada l’any 1928 com a noviciat i geriàtric dels germans de la Salle. L’espaiós edifici principal (de tres cossos, grans fileres de finestres i dos patis interiors) va ser dissenyat l’any 1925 per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Pujol de Barberà (Tarragona, 1871-1949) com a annex al mas de l’Oliveró, que havia estat construït dècades abans per un indiano. De les hores ençà , l’edifici i els seus jardins i horts que poden contemplar-se perfectament des de diferents punts de la zona, han sofert poques modificacions.
Els germans de la Salle van triar aquesta ubicació per al seu nou noviciat a causa de les seves bones comunicacions, ja que els alumnes, residents i familiars hi podien arribar fàcilment des de l’estació de Cambrils. A més, estava situat a peu de la carretera general 340 , Barcelona-València.
Precisament aquesta situació i la modernitat de les seves instal·lacions (dormitoris, cuina i menjadors preparats per acollir un gran nombre d’estadants) van motivar que l’any 1936, en esclatar el conflicte bèl·lic originat per la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, el Comitè Antifeixista de Cambrils preservés l’edifici del possible pillatge i hi fundés l’Hospital de Sang de Cambrils, que era dirigit tècnicament des de l’Hospital de Reus. Després dels tres anys de guerra (al llarg dels quals desenes de metges i infermeres hi van atendre milers de ferits militars i civils), l’edifici va retornar a l’ordre dels germans de la Salle i va recuperar la seva funció original.
Entre les dècades de 1940 i 1970, la Casa de Sant Josep va formar centenars de nois que cursaven el noviciat i de germans que es formaven com a futurs professors. També va exercir una funció de suport a les activitats educatives de l’escola que la Salle té instal·lada dins del nucli de Cambrils.
Des de la dècada de 1970, la Casa de Sant Josep acull germans de la Salle d’edat avançada i/o que necessiten atenció mèdica continuada.
Patrimoni Gencat ens diu en relació a la Capella advocada a Sant Josep ; al sector S-O del terme de Vinyols i els Arcs, es troba la Casa de Sant Josep, antic col·legi de la Salle, un edifici de planta rectangular envoltat de patis i jardins. Al mig de la casa es troba la capella, àmplia, amb una nau única de tres trams amb capçalera poligonal. Voltes de creueria quatripartita a la nau, i de creueria gallonada a la capçalera. Cor alt als peus. Imita l'estil gòtic. Decorada amb frescos.
En la meva visita em cridaven especialment l’atenció, l’altar magníficament treballat, les pintures i imatges religioses, i els vitralls , obra del vidrier alsacià Ludwig Dietrich von Bearn ( Forbach , Mosela, Lorena, França, 1872 ), la ciutat però, no el considera com un dels seus fills il·lustres, ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de lloc i data del seu traspàs. Les dades les facilitava el director de la Casa Sant Josep , el germà Jesús Morer Munt ( Ribes de Freses, el Ripollès, 1943 ) – en algun lloc se’l cita incorrectament com Moré - , al que agreixo infinitament les seves atencions.
De Vinyols i els Arcs, i d’aquesta casa no en recollia imatges el Josep Salvany Blanch
http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/baix%20camp!baix%20camp/field/all!all/mode/all!all/conn/and!and/order/title/ad/asc
Demanava l’ajuda de l’Enric Sánchez-Cid, autor de les fotografies, en la recerca d’informació de l’edifici de l’actual col·legi del Sagrat Cor dels Germans de les Escoles Cristianes – La Salle – de Cambrils, del que en va ser autor el mestre de cases Francesc Ribot del que ens agradarà rebre més dades, cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Algunes fonts que parlen d’aquesta escola de Sagrat Cor, ara Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer :
http://www.cambrils.cat/arxiu/fitxers/documents/documents-del-patrimoni-cultural/documents-de-el-document-del-mes/comunicat-del-cens-d2019alumnes-de-l2019escola-vedruna-1953
http://www.revistacambrils.com/index.php?reportatge=true&c_noticia=4173
https://issuu.com/radioestel/docs/martirs_la_salle_cat
http://blocs.xtec.cat/blogcvb/historia/
http://www.cambrils.cat/biblioteca/fons-local/biografies/cardenal-vidal-i-barraquer
Antonio Mora Vergés
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Altressí,
Des del Conèixer Catalunya continuem la nostra tasca de recerca i divulgació del patrimoni històric i/o artístic, malgrat que com una bona part de la ciutadania de Catalunya ens sentim en estat de sock: les detencions del Jordi Cuixart i Navarro (Santa Perpetua de Mogoda, Barcelona, 1975), i del Jordi Sánchez Picanyol (Barcelona, 1964), no poden considerar-s fets ‘quotidians’, com tampoc ho son les de l’Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 11 d’abril de 1969), Raül Romeva i Rueda (Madrid, 12 de març del 1971), Jordi Turull i Negre (Parets, Barcelona, 1966), Josep Rull i Andreu (Terrassa, 2 de setembre de 1968), Meritxell Borràs i Solé (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 12 d'abril de 1964), Dolors Bassa Coll, ( Torroella de Montgrí , Girona), 1959), Joaquim Forn Chiariello (Barcelona, 1 d’abril de 1964), i Carles Mundó i Blanch , Gurb, Osona, 1976 ).
Llegia que per aquest fets el Jordi Ballart i Pastor (Terrassa, 8 de febrer de 1980) ha oficialitzat la seva renuncia a l’alcaldia de Terrassa, i a formar part del PSC.
El vídeo que es divulga a totes les televisions:
http://www.eldiario.es/catalunya/politica/MINUTO-Diada_13_685361458_15424.html
confirma – si calia – que la ‘igualtat davant la llei’ és únicament formal. Com a mostra les situacions de Rodrigo de Rato y Figaredo (Madrid, 18 de març de 1949) , de Iñaki Urdangarin Liebaert (Zumárraga, 15 de gener de 1968),...,per citar-ne un parell.
Recordem que la condició de parlamentari únicament es perd quan s’esgota el mandat pel que s’ha estat escollit.
El 9.11.2017, El Jutge del Tribunal Suprem del REINO DE ESPAÑA, Pablo Llarena Conde, que havia estat President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, feia entrar al martirologi català a la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i Lluís (Xerta, Ebre jussà, Tarragona, 1956 )
El Sant Pare Benet XVI , en la seva visita al camp d’extermini d’ Auschwitz, el 28 de maig de 2006, interpel·lava a Déu pel seu silenci. En la visita a l’església parroquial advocada a Santa Magdalena i Sant Sebastià, a la Masó, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona, recordava el text de la Carta als Romans,12 :
Beneïu els qui us persegueixen, beneïu i no maleïu.
No torneu a ningú mal per mal; procureu tenir bona reputació davant de tothom.
Si és possible, en tant que depengui de vosaltres, viviu en pau amb tothom.
No us prengueu la justícia per la vostra mà, estimats, millor que deixeu que el càstig vingui al seu temps, perquè tal com diu l'Escriptura: "Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor."
"si el teu enemic té fam, dóna-li menjar, si té set, dóna-li beure, que fent això apilaràs brases de foc sobre el seu cap.
No et deixis vèncer pel mal, sinó triomfa sobre el mal practicant el bé.
Reiterava la meva sempiterna pregaria davant la imatge del Sant Crist, Senyor; allibera el teu poble !.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada