dijous, 29 de març de 2018

LA CASA MANUEL SALADRIGAS FREIXA. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) em feia arribar una fotografia de la Manuel Saladrigas Freixa( Barcelona, 1872- Barcelona,1949), construïda entre 1926 i 1931, un cop derruïda la original, per l’arquitecte Isidre Puig Boada (Barcelona, 20 de abril de 1891 – ibídem, 13 de juliol de 1987) per encàrrec de l’empresari.


Patrimoni Gencat ens diu que l'edifici presenta façana a tres carrers i és de planta rectangular, amb tres pisos i golfes. Destaquen els timpans que decoren les entrades principals, les balconades a les dues cantonades amb baranes de ferro forjat molt ben treballades i les cobertes a diferent nivell. Al tercer pis s'obren set finestres amb arc de mig punt. A la cantonada de mar, entre el primer i el segon pis hi ha un rellotge de sol. S'utilitza com a sala d'exposicions. http://www.blanes.cat/cultura

L’arquitecte Isidre Puig Boada fou deixeble d’Antoni Gaudí i director de l’obra de la Sagrada Família de Barcelona a la seva mort.


L’empresari Manuel Saladrigas Freixas ( Barcelona, 1872 + Barcelona , 1949 ) era un industrial que tenia una fàbrica tèxtil al Poble Nou de Barcelona i estiuejava a Blanes. En aquella zona hi vivien i donaven classe varis mestres, d’aquí que el passeig s’anomeni actualment “de la Mestrança”.

Ens agradarà tenir més dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com de la història del Manuel Saladrigas Freixas, i de la seva filla Teresa Saladrigas Saladigas ; la nostra curiositat ve de lluny :
http://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/sites/default/files/pdfs_interns/dossiersaladrigas.582.pdf
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/12/paisatges-magics-dargencolacastellnou.html

Durant la Guerra Civil, a més de classes particulars, s’hi van celebrar misses clandestines organitzades pel mossèn Agustí de Blanes. La casa va ser conservada per la filla de Manuel Saladrigas, Teresa Saladrigas Saladrigas , i va resistir a l’embat constructiu dels seixanta fins que fou protegida per l’Ajuntament als vuitanta i adquirida pel mateix Ajuntament a finals dels anys noranta.

El 13 d’abril de 2003 es va inaugurar la restaurada Casa Saladrigas com a Sala d’exposicions municipal en un acte multitudinari.
Per als catalans la conservació del patrimoni històric i/o artístic és un imperatiu ètic.

Fotografia : Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955)

Text: Antonio Mora Vergés ( L'argentera, el Camp jussà e Tarragona, 01.01.51)