dimecres, 13 de març del 2019

CAN TARAFA. MARATA. LES FRANQUESES DEL VALLÈS. CATALUNYA

Crisant Palau, publica fotografies del Mas Tarafa , que data l’any 1935, a la pàgina fotos antigues del Vallès Oriental.


La tradició ens explica que Can Tarafa estava situada en un altre lloc, a prop de l'actual casa, on encara es conserven unes ruïnes amb una torre rodona.

La inscripció de la finestra, així com la tipologia de les finestres, ens daten la casa el segle XVI. La casa ha sofert molts canvis en planta i en alçat al llarg dels segles.

En el fogatge de 1553 apareixen Francesch i Montserrat Tarafa.

Aquesta va ser una família rellevant dins la historiografia catalana, Francesch Tarafa i Savall va ésser un historiador que va morir a Roma.
https://www.enciclopedia.cat/EC-HISTORIOG-1751.xml

Patrimoni Gencat ens diu quan a la descripció; Masia de planta complexa, amb diferents cossos afegits i varies reformes difícils de datar.

Orientada cara a migdia, el carener és paral·lel a la façana. Gran portal de mig punt adovellat, descentrat. Té tres pisos d'alçada en el pis principal i a la planta noble s'obren tres finestres d'estil gòtic- renaixentista. Totes elles amb guardapols i representacions de figuretes a les mènsules i castells a la base. La finestra de damunt de l'entrada té representats dos àngels amb filacteris amb la inscripció: "TARAFA 1558". La banda dreta fou modificada i resta d'un pis menys d'alçada.


Sortosament, Can Tarafa continua activa.

 https://www.lesfranqueses.cat/fitxer/5057/marata.pdf

El diccionari català valència balear ens diu a l’entrada TARAFA

|| 1. toponímia. Riu afluent del Vinalopó, que corre per la comarca de Novelda.
|| 2. Llinatge existent a Banyoles, Flaçà, Santa Pau, Pierola, Mataró, Castellvell, Vilanova i la Geltrú, Igualada, L'Arboç, etc. Afegim, Marata, avui terme de les Franqueses del Vallès,..