dimarts, 5 de març del 2019

EL CASTELL DELS OLZINA A CAN FEU. SABADELL. EL VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

No li cridaven gaires coses l’atenció al Josep Salvany Blanch, en les seves visites a Sabadell:

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/SABADELL/field/all/mode/all/conn/and/order/title/page/1


L’any 1913 retratava el Castell de Can Feu

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/066-A.htm

Castell aixecat aprofitant restes de la Masia Sobarber o Casa Cremada. El conjunt actual, flanquejat per un mur, està format per l’edifici principal amb un pati d’armes, la muralla i les seves torres, l’ermita i el paller. L’edifici principal, de planta rectangular, s'organitza en planta baixa, planta pis i golfes i presenta tres torretes i una torre mestra.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27830


Aquest complex fou aixecat sobre els fonaments de la masia dels Sobarber, la qual fou incendiada i per això prengué el nom de Casa Cremada.
Les primeres dates sobre els Feu remeten al segle XV, amb Pere Feu, fuster de Santa Eulàlia de Ronsana, el qual adquirí aquesta hisenda. Més endavant, apareix per canvis de família, una nova branca amb els Olzina.

L'actual conjunt arquitectònic fou iniciat l'any 1816 i acabat al segle XX.

És producte d'una juguesca que concertaren tres cosins, sobre qui dels tres construiria el castell més important.

El Castell de Can Feu està format per un casal rectangular, de tres plantes i teulada a quatre vents, voltat per dues galeries cobertes, una de descoberta i un hipotètic pati d'armes en forma d'u. Tot el conjunt està rodejat d'un extens parc i tancat amb un mur, on s'obren dos accessos, l'agrícola a nord i el senyorial a ponent, flanquejat per uns xiprers i una capella. A cada angle del casal hi ha una torreta, la de ponent és més gran, té cinc plantes, terrat, espitlleres i imitacions de finestres gòtiques. El casal és obert amb tres portes d'àmplies dovelles. L'interior és poc notable.

Em deixàvem escrita alguna cosa ‘aquestra juguesca :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2012/05/can-feu-i-els-castells-aixecats-laire.html

Hi havia encara algun castell ‘més’ del que se’n coneix l’autor, Calixto Freixa Pla, mestre d'obres, del que ens agradarà rebre’n a l’email coneixercatalunya@gmail.com una imatge, i tenir noticia del lloc de naixement i traspàs. Aquestes dades son bàsiques, en els països que tenen el nivell cultural, una mica més elevat que l’inefable aconseguidor de màsters ‘carotidas causa’ , que es despenja ara amb l’eufemisme d’una ‘LLEI DE LLENGÜES’ que prohibiria parlar i/o escriure en llengua catalana, o basca, o gallega.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/02/la-torre-del-riu-alp-la-cerdanya.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/02/chapelle-de-notre-dame-de-moutons-torre.html

També, també, ens agradaria tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels mestres d’obra i/o arquitectes que aixecaven els ‘castells dels Olzina’