dissabte, 2 de març del 2019

EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLA DE LES GERMANES DE LA SAGRADA FAMÍLIA D’URGELL. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Sabadell té merescuda fama de ser una ciutat, sense ‘tradició’, això però, no implica necessàriament que no tingui o mantingui – encara – alguns trets monumentals del seu passat mes esplendorós. A la tasca de ‘treure’ls a la llum pública’ , no hi ha – dissortadament – gaires entitats i/o persones que s’hi dediquin, aquí, allò de ‘ la pela, és la pela’, avui substituït per l’€ , s’imposa com en pocs altres llocs de Catalunya i àdhuc del món.


https://safasabadell.com/escola/historia/

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/029-A.htm

Escola de planta baixa i dues plantes pis, en forma de L i disposada entorn d’un pati. Cal distingir dos cossos, un perpendicular al carrer, on hi ha la porta d’accés, i l’altre paral·lel, on originalment hi havia les aules. L’edifici actual és el resultat d’unes ampliacions sobre de l’edifici original que era l’escola de pàrvuls.

https://www.raco.cat/index.php/Materials/article/view/137452/189061
AUTOR: Gabriel Borrell i Cardona. 1908.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27691

Escola entre mitgeres, separada del carrer per un pati. La construcció es disposa al voltant d'aquest fent una “L”. Consta de planta baixa i dos pisos. Les façanes i la tanca del pati són d'obra vista ornada amb elements ceràmics. L'entrada té forma d'arc parabòlic. Al cancell hi ha un vistós sòcol de ceràmica. Cal destacar les reixes de ferro forjat de l'entrada, així com les finestres i la tanca del pati. La segona planta de l'immoble és producte d'una addició posterior.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2018/02/escola-de-la-sagrada-familia-durgell.html

Sense la col·laboració de la ciutadania, aquesta tasca de recuperació de la memòria històrica no reeixirà, us demanem una vegada més la vostra col·laboració, per la vostra pròpia dignitat, i per servar el record dels vostres pares, avis, besavis. Rebesavis ,... , i el dret inalienable que tenen a saber la seva història, els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts ,..., hi ha qui té 155 raons per evitar-ho, les nostres per recuperar i mantenir-ho son però, infinites, oi?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com