dijous, 14 de març del 2019

ESGLÉSIA DE SANT ANDREU DE BAÉN. GERRI DE LA SAL. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La vila i el castell de Baén apareixen àmpliament documentats a partir del segle X, no hi ha però, notícies directes sobre l'església de sant Andreu, que mantingué la categoria de parròquia fins a dates recents, en què fou unida a la parròquia de Sant Feliu de Gerri de la Sal.

Fotografia. Jordi Contijoch Boada

Patrimoni Gencat ens diu ; església d'una sola nau amb absis semicircular a l'est, il·luminat per tres petites finestres atrompetades i sense decoració. Sobre la façana, situada a ponent, s'aixeca un baix cloquer a mig camí entre la torre i l'espadanya, de secció rectangular i coberta a dues aigües, en el que s'obren dos petits arcs de mig punt a ponent i altres dos en els costats laterals actualment encegats. Sota del cloquer es troba situada la porta d'entrada, d'arc de mig punt amb dovelles de pedra tosca i per damunt d'aquesta un diminut òcul. Els murs són d'aparell de mida petita i sense desbastar. La coberta és a dues aigües. En la part inferior del parament nord, es pot observar un arc encegat. A l'interior, la nau es troba dividida per un arc faixó en dos curts trams. Al costat de migdia s'hi ha adossat una petita sagristia.

Fotografia. Jordi Contijoch Boada

Fotografia. Jordi Contijoch Boada

Continuem esperant a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, al Pallars Jussà, al Pallars Sobirà i a la resta de Catalunya.

Que perd els orígens, per identitat