Visitàvem el Mercat de Tortosa, el Pere Albert Carreó, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, els recordava que en el anys de la meva joventut – ara tinc 69 anys – no hi havia parades fitxes, llevat potser de la bacallaneria que ocupava tot el frontal posterior, fins al sostre del mercat.
Patrimoni Gencat explica l’any 1877-1878,
l'arquitecte municipal Joan Josep Hervás i Arizmendi (Barcelona, 1851-1912) el projecte del mercat.
L’any 1884, el nou arquitecte municipal Joan Abril i Guanyabens (Mataró, abril de 1852 - Tortosa, juliol de 1939) revisa i modifica el projecte.
Les obres s'adjudiquen al Banc de Tortosa amb un pressupost de 175.000ptes. L'1 de setembre de 1887 l'obra és inaugurada i posada en funcionament. El Banc de Tortosa, a canvi de fer front a les despeses, gaudí de 19 anys d'explotació del mercat.
L'estructura metàl·lica s'encarregà a "Torras Herrerias y Construcciones S.A.", dirigida per Joan Torras i Guardiola (Sant Andreu de Palomar, 1827 - Barcelona, 19 de gener de 1910)
Per motius econòmics molt elements del projecte inicial d'Abril no es van realitzar. És el cas de la claraboia i el ventilador centrals que recorrien la carena, un passatge interior elevat per col·locar més caselles...
L'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre ha localitzat els plànols originals del mercat Central de Tortosa, un dels edificis més destacats de la ciutat. Aquest document es donava per perdut i l'arxiu no tenia constància de la seua existència fins que un usuari els va localitzar, de forma casual, en un volum del protocol notarial de Tortosa de l'any 1886, com a annex d'un conveni. La importància de trobar aquests documents, tant els plànols com el conveni, és que han ajudat els historiadors a clarificar quina va ser la intervenció dels arquitectes Joan Abril Guanyabéns i Joan Torras Guardiola en les obres del mercat. Fins ara se sabia de la participació dels dos tècnics, però no fins a quin punt hi havien intervingut.
Els plànols estaven plegats i cosits al volum notarial i acompanyaven el conveni subscrit l'any 1886 entre el Banc de Tortosa (els concessionaris de la construcció i explotació del mercat) i l'arquitecte Joan Torras. En aquest conveni els administradors del banc encarreguen a Torras “l'acabament i la solidificació de les obres del mercat”. Al manuscrit també es pot llegir que les obres s'han d'executar d'acord amb els plànols que s'adjunten al conveni, que daten de l'11 de març del 1885 i que són obra de l'arquitecte municipal de Tortosa, Joan Abril. A més, encarreguen a Torras la “millora” del projecte i les obres de “construcció o de reforç que siguin necessàries per a deixar acabat el mercat sòlida i satisfactòriament”. Aquest acord arriba després que en les obres de construcció del mercat, sota el projecte de Joan Abril, hi hagués diversos ensorraments.
“Queda claríssim que l'execució final del projecte va anar a càrrec de Torras, però que es va fer a partir del projecte de Joan Abril”, explica Albert Curto Homedes (Tortosa, 1960), director de l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre. Així, a través dels plànols, fets a mà, i a escala 1/50 i 1/100, es pot apreciar com el disseny de la façana i dels laterals va seguir el projecte original de Joan Abril, però que en canvi la solució tècnica de l'estructura que suporta la coberta va ser obra de Torras Guardiola. “Joan Torras torna a reconstruir el mercat, però, tal com es dedueix dels plànols trobats recentment a l'arxiu, ho fa seguint el disseny de Joan Abril”, explica l'arquitecte i historiador local Antoni López Daufí. “Allò que sí que pertany a Joan Torras és la solució tècnica de les encavallades, l'estructura metàl·lica que suporta la coberta, i que constitueix el veritable mèrit de l'edifici, i Abril només ho arriba a dibuixar intuïtivament, sense rigor estructural”, conclou. El mercat de Tortosa es va inaugurar l'1 de setembre del 1887 i una de les principals característiques és que es tracta d'un espai diàfan sense pilastres.
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/875622-apareixen-els-planols-del-mercat-de-tortosa-del-1885.html
Ens agradaria tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’arquitecte de REGIONES DEVASTADAS que va dur a terme la reforma desprès de la victòria militar dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República
Recordava també l’edifici del Mercat del Peix, obra de l’arquitecte Agustí Bartlett Zaldívar (Santa Maria del Puerto Príncipe (actual Camagüey), Cuba, 2 d’abril de 1892 + Barcelona , 1970), que succeeix en el càrrec d’arquitecte municipal a Pau Monguió i Segura (Tarragona, 10/7/1865 – Barcelona, 21/01/1956)
https://core.ac.uk/download/pdf/39005937.pdf
http://lamarfanta.blogspot.com/2008/10/adu-20-anys-de-polmica-del-mercat-del.html
http://documents.tortosa.cat/exhibits/show/barlett--arquitecte-municipal-/el-personatge
Ens agradaria tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’arquitecte de REGIONES DEVASTADAS que va dur a terme la reforma desprès de la victòria militar dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República
El Mercat del peix va tenir una vida força efímera, i com succeïa en altres llocs de Catalunya, s’aconseguirà evitar-ne la demolició gràcies a que la cadena vallesana Viena, el reconverteix en un dels locals de la seva xarxa.
http://relatsencatala.cat/relat/del-vellut-al-viena-can-turuguet-de-castellar-del-valles/1050025
https://www.viena.es/ca/restaurants/viena-terrassa-centre/
Viena, té n fort compromís amb Catalunya i el seu patrimoni històric, i alhora defuig l’etiqueta de ‘catalanista’ amb que alguns voldrien identificar-la.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada