dijous, 5 de març del 2020

CASA DE SANTA TERESA A LA PARCEL·LA DE LA BIBLIOTECA MUSEU VICTOR BALAGUER CIRERA. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF.

El Pere Albert Carreño, i el Juan Navazo Montero, visitaven la Biblioteca Museu Victor Balaguer. http://www.victorbalaguer.cat/museu/sala-prado/

M’arribava fins l’edifici aïllat situat al costat de la Biblioteca Museu Victor Balaguer , envoltat per un ampli, i en retratava la façana.



Patrimoni Gencat ens explica que és una edificació de planta rectangular i consta de soterrani, planta baixa, elevada en relació al terra, un pis i terrat on ressurt la caixa d'escala.

La composició de les façanes és gairebé simètrica, amb finestres rectangulars i d'arc molt rebaixat, ulls de bou i tribunes. Una motllura perimetral separa decorativament la planta del primer pis. L'edifici és coronat amb una cornisa i barana de balustres plans i presenta una decoració de franges horitzontals que simulen maons.

En una de les façanes hi ha un bust de Santa Teresa, erigit en memòria de la mare de Víctor Balaguer, Teresa Cirera ( + 28 de febrer de 1874)
http://www.patrimonivng.cat/wp-content/uploads/retrat-victor-balaguer.pdf

Projectada per l'arquitecte municipal Bonaventura Pollés Vivó (Barcelona, 1857 - Sevilla, 1918), la seva construcció va finalitzar l'any 1889.


L’arquitecte dissenyaria també el Panteó del Cementiri Municipal en el que descansen les despulles de Víctor Balaguer i Cirera (Barcelona, 11 de desembre de 1824 – Madrid, 14 de gener de 1901)

En un principi, l'edifici s'havia bastit al costat del de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer Cirera per hostatjar Víctor Balaguer i Cirera (Barcelona, 11 de desembre de 1824 – Madrid, 14 de gener de 1901) en les seves estades a Vilanova.


Posteriorment, en fer-se insuficient l'espai de la Biblioteca-Museu, s'utilitzà com a dependència d'aquesta institució.

L'any 1915, l'Estat disposà que la Biblioteca es separés del Museu i que fos portada per un funcionari , Santa Teresa es va habilitar per a aquesta funció.

Actualment conté diverses peces d'interès, fonamentalment del segle XIX, com mobles i pintures.

Retratava un exemplar esplèndid de fals pebrer o pebrer bord (Schinus molle) originari dels altiplans de Bolívia, el Perú i Xile, no és una espècie exigent pel que fa a la terra, creix i viu, en sòls pobres, no necessita fertilitzants, i té una altíssima tolerància a la llum directa del sol.


Vilanova i la Geltrú , capital de la comarca del Garraf, tancava l’any 2019 amb un cens de 67.086 veïns.

Poseu Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘ el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Ah!, del tema de participar als “ Viatges a la Carta”, fem les sortides entre setmana, i com a màxim podríem incorporar un segon vehicle i fins a quatre persones més, us recordem el nostre correu, castellardiari@gmail.com