diumenge, 15 de març del 2020

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE CELRÀ ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arbre una fotografia amb les dades “Antigues escoles de Celrà”


Cercava a http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=CELRA&page=1&pos=3

I em trobava únicament quatre entrades, i pel que a les escoles llegia ;

Durant el segle . XIX les escoles estan situades a la "Casa Cortey" i després en d'altres cases del poble "Cal Quel Sabater".

L'any 1919 es crea una comissió per a la construcció de les Escoles Públiques, la casa de mestres, l'Ajuntament i el Jutjat. En els anys 20 perpo, les escoles segueixen itinerant per diferents edificis de lloguer.

L'any 1929 la Junta Local d'Instrucció Pública demana a l'Ajuntament la construcció d'un edifici escolar. La iniciativa una vegada més no prospera.

L'any 1934 l'Escola de Nens s'ubica al primer pis de l'edifici de "La Cooperativa" on funciona durant 40 anys, amb el parèntesi del conflicto bel·lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II Republica , quan l’escola es trasllada a diversos emplaçaments.

Paral·lelament existeixen nous intents no reeixits de construir un edifici escolar.

L'any 1968 l'Ajuntament compra el terreny conegut com de l'Aulet per a la construcció de les Noves Escoles més l'habitatge dels professors, segons el projecte de l'arquitecte municipal Màrius Soler. Projecte no realitzat.

L'any 1973 Celrà s'inclou en el programa de construccions escolars amb un centre d'EGB de 16 unitats, però sense habitatge pels mestres. Projecte redactat per l'arquitecte Joan Tarrús amb l'artista Narcís Comadira Moragriega (Girona, 22 de gener de 1942)

L'any 1974 s'aprova el projecte millorat i les obres s'acaben el 1977. "Després de més de 120 anys (..) d'intents municipals per dotar al poble d'un merescut i necessitat edifici escolar, el mes de setembre de 1976 (..) es van inaugurar les noves escoles.."

Obra de Jordi Bosch i Joan Tarrús, 1974-1976. Direcció d'obres: J. M. Gener.

Que ho fa que també el COAC desmereixi als arquitectes?

Per quina raó no s’informa el nom i cognoms complerts i l’any i lloc de naixement i traspàs en el seu cas?

Si en teniu dades feu-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com