diumenge, 22 de març del 2020

MONUMENT A LA MEMÒRIA DEL FILL ESTIMADÍSSIM DE SALLENT, SANT ANTONI MARIA CLARET I CLARÀ. EL BAGES

Retratàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés el monument a la memòria de Sant Antoni Maria Claret i Clarà, conegut com a Pare Claret, (Sallent, Bages, 23 de desembre de 1807 - Abadia de Fontfreda, 24 d'octubre de 1870)


El monument consta de la figura de el pare Claret sedent, adoctrinant un nen que està al seu costat dret. Les escultures reposen sobre una alta torre coronada amb uns busts de sants i de l'escut episcopal del sant. La torre està atacada per les aigües i un cocodril s'estén sobre unes roques com a símbol del mal. La pedra arenisca del monument afectada per l'aigua de la pluja, es degrada, i aquí allà, apareix molsa en diversos llocs.

fou aixecat mitjançat subscripció popular (10.881 pessetes ) l'any 1906 per l'arquitecte Alexandre Soler i March (Barcelona, 24 d'abril de 1873 - ibídem, 28 de març de 1949) i l'escultor Eusebi Arnau i Mascort (Barcelona, 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933)[, que el projectaren amb una simbologia, tanmateix personal, religiosa i bíblica.


Beneït el 28 d'Octubre de 1906 per l'exarquebisbe de Manila dominic Bernardino Nozaleda y Villa (Pruneda, Nava, 20 de mayo de 1844-Madrid, 12 de octubre de 1927), i el bisbe de Vic, Josep Torras i Bages (les Cabanyes, Alt Penedès, 12 de setembre de 1846 - Vic, Osona, 7 de febrer de 1916), amb l’assistència dels germans impulsors de l'obra Leonci i Alexandre Soler March i l'escultor Arnau.

Fou destruït en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, assolida la victòria militar pels revoltats, va ser refet l’ANY 1951 per Joaquim Renart, Florenci Daura i Albert Comas, amb motiu de la canonització del Pare Claret.

El 1994 va ser restaurat per Lluís Rubio i Cano.

Si malgrat el desgovern del PSOE/PODEMOS sobreviviu a la pandèmia, poseu Sallent, el Bages, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu però, previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el desastre majúscul de la pandèmia del coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell