dissabte, 21 de març del 2020

CEIP GUILLERIES/ ESCOLA PUBLICA DR. ANTONIO MORALES PÉREZ . SANT HILARI SACALM. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

Tenia el goig de comprovar com existeix encara el CEIP Guilleries, o Escoles públiques del Dr. Antonio Morales i Pérez [Alora, Màlaga, 19/04/1848 – Barcelona, 07/12/1930], el cos principal de l’edifici es construí entre el 1934 i el 1937 segons el projecte de l’arquitecte Ricard Giralt i Casadesús (Barcelona, 1884 + Barcelona, 1970) seguint els corrents del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), fundat a Barcelona el 1930 i que pretenia promoure l’arquitectura i l’ urbanisme d’avantguarda seguint els pressupostos racionalistes. S’hi realitzaren reformes el 1956 i una ampliació el 1988.
La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat, situat en un terreny alçat, dins al nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, al carrer Sant Josep, número 12. L’edifici va ser projectat a partir de la formació del GATCPAC i tot seguint les normes pedagògiques i higènico-sanitàries donades en congressos. L’edifici, de tres plantes, està cobert per una teulada de teula àrab. A la façana oest, hi ha un porta d’entrada, en arc de llinda, protegit per una mena de porxo semicircular, i amb els brancals de maons. Al costat esquerra de la porta hi ha una finestra semicircular. Als dos pisos, hi ha dues finestres rectangulars verticals, amb ampit, situades en el mateix eix d’obertura que la porta i la finestra circular. Un cos lleugerament elevat, a manera de torre, amb una finestra allargada en tota la seva altura a cada una de les dues façanes, separa aquesta façana pel costat dret , de la façana sud pel costat esquerre , i esdevé un element destacat del conjunt. A la façana sud, a la planta baixa veiem que hi ha un pati porxat, i als dos pisos, tres grans obertures apaïsades, amb dues finestres rectangulars verticals intercalades entre les tres finestres. Els murs són de maons, i estan arrebossats i pintats, si bé en les obertures el treball amb maons és visible. Adossat a l’edifici, hi han cossos construïts posteriorment, per satisfer les necessitats del moment. Entorn l’edifici i cossos annexes, hi ha el pati de l’escola. Tot el conjunt està tancat.


D’aquest arquitecte en podeu veure una breu síntesis a : http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/94019/140990

Ens agradarà saber la trajectòria del Dr. Antonio Morales, que el feia mereixedor de donar nom a l’escola.

Rebia un email de l’Enriqueta Hernández en el que em deia ;

Bona nit, Antonio,

Feia poc que jo treballava a l’actual Escola Guilleries, quan vam celebrar-ne el cinquantenari. La informació sobre qui era el Doctor Antonio Morales Pérez ( [Alora, Màlaga, 19/04/1848 – Barcelona, 07/12/1930 ) que aleshores li donava nom la vam treure d’uns articles que havien aparegut al Punt Diari feia temps i que signava Narcís Pujol de la Huerta, concretament el 14 i el 21 de gener del 1981, “El grup escolar Fonts de Sacalm”.

Allà explicava que el Dr Antonio Morales Pérez estiuejava amb la seva família a Sant Hilari i era propietari d’uns terrenys situats al Turó de la Mandra, prop del barri del Petrinxo.

La seva filla va morir com a conseqüència d’uns tifus agafats durant la seva estada al poble. Aleshores va fer donació d’aquells terrenys a l’ajuntament amb la condició que fossin destinats a instal·lacions sanitàries o educatives.

Del Dr. Antonio Morales i Pérez [Alora, Màlaga, 19/04/1848 – Barcelona, 07/12/1930], en trobava més dades a :


http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=HLF

http://www.galeriametges.cat/galeria-hemeroteca.php?icod=HLF

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com