dimarts, 3 de març del 2020

FONT PÚBLICA DE LA PLAÇA DELS CARROS. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

Retratava al Juan Navazo Montero davant la font p que s’erigia en record de Joaquim Soler i Gustems, que a la seva mort (1891) havia deixat el llegat de 7.500 pessetes per a la construcció d'una font-monument a la seva persona. L'ajuntament va escollir l'emplaçament a la plaça dels Carros i encarregà el projecte a l'arquitecte Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922), fou inaugurada el 17 de gener de 1893, i el 5 de juny de 1902, per acord municipal, la plaça adoptà el nom de Soler i Gustems.


És una font de pedra de base circular amb dos graons, pedestal triangular amb tres piques i tres brocs, un pilar de secció triangular i un coronament escultòric.

Les piques estan situades damunt uns elements de suport d’inspiració clàssica. Simulen columnes amb base, fust i capitell decorat. El pilar presenta diverses inscripcions i al coronament hi ha un casc de guerrer, els escuts de Catalunya i el de Vilanova, i fulles d’acant.

Inaugurada el 17 de gener de 1893, diada de Sant Antoni Abat, patró de la ciutat. S’erigí en record de Joaquim Soler i Gustems (1815 -1891), que a la seva mort havia deixat el llegat de 7.500 pessetes per a la construcció d’una font-monument a la seva persona. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va escollir l’emplaçament a la plaça dels Carros i encarregà el projecte a l’arquitecte Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922). El 5 de juny de 1902, per acord municipal, la plaça adoptà el nom de Soler i Gustems.


No hi un art menor, els grans arquitectes son els que com deia Ermessenda de Valrà “qui fa un cove fa un cistell”

Vilanova i la Geltrú , capital de la comarca del Garraf, tancava l’any 2019 amb un cens de 67.086 veïns.

Poseu Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘ el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Ah!, del tema de participar als “ Viatges a la Carta”, fem les sortides entre setmana, i com a màxim podríem incorporar un segon vehicle i fins a quatre persones més, us recordem el nostre correu, castellardiari@gmail.com