diumenge, 11 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM. EL MERCÉ DE VIC I LA CAPELLA DE SANT JAUME DELS MALALTS. VIC. OSONA

El Miquel Carbonell Bernado, publicava una fotografia de la masia el Mercé, al                final del carrer Sant Jaume,  a Vic, amb aquest comentari aquesta casa abandonada, en el camí de la font dels frares, reflecteix molt bé el pas del temps”. Vic, 20/9/20



L’ Angela Diez Tomas, li precisa;  El Mercé ;  nosaltres sempre i anava a buscar  els pollastres criats ben bé  de pagès,  els masover varen marxar  a viuran a Santa Eugenia i es varen acabar els pollastres del Mercé, quan   passo per davant  de la casa,  sempre i penso , i com acabat mare meva !.  I com aquesta moltes i moltes que ja han caigut,  las herències tenen  això, baralles i ho deixen caure .

Patrimoni Gencat –és un BCIL-  ens diu ; masia de planta rectangular que consta de planta baixa, primer pis i golfes. És coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. Presenta un portal dovellat al centre de l’edificació. A nivell del primer pis s’obren grossos finestrals amb les llindes motllurades i el de l’extrem esquerre és de forma goticitzant. A la banda de ponent hi ha poques obertures i un balcó de construcció recent. És construïda amb còdols de riu, units amb morter a la part baixa i de tàpia el primer pis i les golfes. Els elements ornamentals són de pedra picada. L’estat de conservació és regular.

No es troba registrat al fogatge del terme del segle XVI.

L’única dada constructiva és del segle XVII.

L’angle Sud-oest duu la data de 1672.

 Cal assenyalar que es troba prop de l’antiga capella  de Sant Jaume  del Malats , al número 33 del carrer de Sant Jaume, construïda per tal de socórrer als necessitats i malalts, documentada des del 1210, a tocar el riu Gurri.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2020/09/in-memoriam-capella-de-sant-jaume-dels.html
https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2020/09/in-memoriam-capella-de-sant-jaume-dels.html

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=24606

Amb totes les precaucions higièniques i sanitàries que calguin, sortiu a conèixerCatalunya