divendres, 30 d’octubre del 2020

EL SANTUARI DEL SANT CRIST DE BALAGUER QUE VISITAVA - I RETRATAVA – JOSEP SALVANY BLANCH. LA NOGUERA. LLEIDA

 

Vaig tenir el goig de fer una petita biografia del Josep Salvany i Blanch [ Martorell, 1866 - Barcelona, 1829 ]  per a la Galeria de Metges Catalans, entendreu doncs que per a mi el Josep Salvany i Blanch, és un referent.

Josep Salvany i Blanch  retratava l’any 1913 , una església a Balaguer que apareix publicada al seu Fons amb el peu de foto “         Capella a Balaguer”;    títol  desencertat , tota vegada que l’edifici era i amb moltes modificacions i canvis,  ho continua sent, el Santuari del Sant Crist de Balaguer  que s’alça en el turó que presideix Balaguer, al pla d'Almatà.



Llegia que la història arquitectònica del temple és molt àmplia i complexa. Sembla que el temple de Santa Maria d'Almatà s'edificà sobre l'antiga mesquita major de Balaguer.

Al segle XVII (1610), a causa de la devoció creixent pels miracles que, segons s'explicava, feia el Sant Crist, s'eixamplà el temple i es posà sota l'advocació de la venerada imatge. Es posà l'altar major al braç situat al nord. La porta principal s'obrí al sud, cara a la ciutat, on es construí una façana totalment plana i coronada per un arc amb curvatura descendent a ambdós costats. A finals del segle XVIII (1787) es va aixecar la volta de la nau principal i es va construir el cambril per al Sant Crist.

Durant les primeres dècades del segle XX es construí la façana i la portalada actual.

 


La venerada imatge fou cremada el 28 de juliol de 1936. Es pogué salvar solament el peu dret. Per encàrrec de Pere Corberó i Trepat fou esculpida denou pels artistes Joaquim Ros Bofarull (Barcelona, 1906 - ídem, 1991) i Josep Espelta Graciot (1947-1973), de Barcelona. La beneí el bisbe d'Urgell i 63è copríncep d'Andorra, Ramon Iglesias Navarri (Durro, Alta Ribagorça, 28 de gener de 1889 - la Seu d'Urgell, 31 de març de 1972) i la retornà al seu lloc el 16 de marc de 1947.

Goigs al Sant Cristo de Balaguer

L’Angel Toldrà Viazo (Barcelona el 17 de maig de 1.867 + ’1 d’octubre de 1.956) publicava una postal en la que incorporava la imatge  de la façana abans i desprès de la reconstrucció 


http://www.fotosdecatalunya.cat/lleida/balaguer/balaguer-esglesia-del-sant-crist

La consulta entre altres del Fons Salvany, alleujava un xic el confinament que patiem, en molt bona part gràcies a l’acció criminal del Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964), Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) i altres col·laboradors necessaris :

https://www.redaccionmedica.com/autonomias/cataluna/caso-fernandez-diaz-les-hemos-destrozado-el-sistema-sanitario--5394

Que Jesucrist , i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels balaguerins   ,     gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans,   valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

1 comentari:

jrrof ha dit...

Renoi quanta historia! Tot d'abans de ahir, "Ens és bo recordar, per no oblidar-nos" jrrof