dilluns, 12 d’octubre del 2020

IN MEMORIAM DELS EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DE CASTELLBELL I EL VILAR. DE LA TORRE DE L’AMO A L’ESCOLA NOCTURNA.

 El Juan Navazo Montero , tot fent camí fins a Manresa, on haviem d’anar a recollir la comanda de pa al Forn Jorba, retratava pel costat del riu – per situar-vos – la  Torre de l’Amo de la Colònia del Borràs a Castellbell i el Vilar a la comarca del Bagès.

La torre de l'amo era coneguda amb el nom de la "casa del cap". Inicialment va ser concebuda com a residència familiar, però molt aviat s'hi van instal·lar les Germanes Dominiques que regentaven l'escola de noies.

L'escola, al principi, es va situar als baixos de l'edifici d'habitatges, més conegut per la gent com "les galeries".

 A partir de l'any 1909 es va fer servir com escola nocturna per als nois i per aprendre a cosir i brodar per les noies.

 Posteriorment les Germanes Dominiques van ser substituïdes per la Congregació del Sagrat Cor, que a més a més d'ensenyar tenien servei de guarderia i menjador per als nens dels treballadors.


L'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914) va apuntar en un dietari de l'any 1912 els honoraris cobrats per un frontal d'aquest edifici .

Em comentaven que en algunes de les  pàgines al facebook de Castellbell i el Vilar, no està permès parlar de política ni de religió, imagino que tampoc de salut, malgrat això us esperonem a sortir de casa i amb totes les precaucions higièniques i sanitàries que calguin,  us afegiu als que intentem conèixer Catalunya una mica millor.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els vostres consells són per tenir-los en compte. Gràcies, bon amic Antonio.
Enric SC.