divendres, 30 d’octubre del 2020

LA PEDRALBA I LA SEVA DESAPAREGUDA CAPELLA. TAGAMANENT. VALLÈS ORIENTAL.

 

Intentava documentar TOTS ELS EDIFICIS RELIGIOSOS de la confessió catòlica al terme de Tagamanent, i afegia com d’advocació DESCONEGUDA la capella de la Pedralba, casal del que en diuen a :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-pedralba

Casa forta documentada des del segle XII, al 1178; tot i que podria ser anterior.

Els propietaris van ser donzells, categoria social demostrada amb el nom Bru de Fiveller,  refós actualment amb els comtes d'Alba d’Aliste. El nom es refereix al castell d'Alba d'Aliste.  del municipi zamorà de Losacino.

http://www.boneslletres.cat/publicacions/Discursos/b23195447.pdf

Aquesta construcció que té part edificada al segle XV sobre mur més antic i on es documenten una sèrie de reformes als segles XV i XVII, possiblement relacionades amb una sèrie d'incendis que patí. Datades per les inscripcions de les llindes de portes i finestres, una de les darreres amb la data 1817.

En els diferents reculls cadastrals anirà apareixent aquest mas i les seves propietats, aquestes s’estenien, a principis del XX, fins la Vila, el Folló, la Torre, el Montcau i el Torn. En aquesta àmplia propietat s'hi havia conreat cereal, vinya i olivera i es creu que una part funcionà com a masoveria; fet que es documenta al 1793 amb l'existència de masovers a la Pedralba.

La documentació sobre la propietat permetrà fer alguna esmena sobre els diferents amos que ha tingut aquest casal; la documetació més recent ens remet al 1861, moment en què el propietari era Joan Anton de Fabiller Marques de Biel - no trobem Biel, entre els marquesats d https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Marquesados_de_Espa%C3%B1a el REINO DE ESPAÑA, podria ser un títol pontifici ?. -   i al 1914 quan era propietari Ricardo Martorell i Fivaller (Ciutadella, Menorca ? - Madrid, 12 de març de 1907) cinquè duc de l'Almenara Alta des de 1893 a la mort del seu germà Gabino Martorell i Fivaller, qui havia succeït al seu germà Josep Maria Martorell i Fivaller, i vuitè marquès de Paredes.

La seva ubicació prop la via que comunicació entre Barcelona i el pla del Vallès amb la Plana de Vic i l'interior, i la seva estructura de mas-torre forta ens evidencien el caràcter estratègic i de control que tenia aquesta casa, situant-se a primera línia de defensa d'aquest eix de comunicacions.


Al seu interior hi hauria hagut una petita capella d'adscripció desconeguda, segurament a Santa Maria. Aquesta capella de la casa ens apareix documentada en un casament entre Fèlix Vilardebò i Caterina Mirambell que va tenir lloc el 1799

El Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya  (Arxiu Gavín), em diuen que  la  capella de Pedralba la tenen com a desapareguda, i no em confirmen l’advocació a Santa Maria .

Vallforners [ PENDENT) 

 

capella annexa en ruïnes, dedicada a Sant Esteve, situada al costat de l'entrada, per la part de migdia de la casa, actualment sense culte i utilitzada com a magatzem

 

El Soler [ PENDENT]

 

es documenta una capella dedicada a Santa Cecília, situada sota les feixes més avall del safareig i la font del Soler; pel camí que puja per les Saleres de cara a la font.

 

Montcau de Dalt [ PENDENT]

 

La capella del Montcau de Dalt, fou bastida al segle XIX i estava dedicada a la Mare de Déu dels Dolors.

 

Algunes, les mes conegudes, ja les tinc:

 

ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DEL CONGOST. TAGAMANENT.

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/06/esglesia-de-santa-eugenia-del-congost.html

 

SANTA MARIA. TURÓ DE TAGAMANENT

 

http://relatsencatala.cat/relat/visita-a-santa-maria-turo-de-tagamanent-valles-oriental/1049929

 

CAPELLA DE LA RECTORIA DE TAGAMANENT.

 

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/05/capella-de-la-rectoria-de-tagamanent.html

 

En sabeu l’advocació?

 

Capella de Sant Isidre de la Figuera

 

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-magatzem-d%E2%80%99eines-%E2%80%98trenti%E2%80%99-de-la-figuera-advocat-en-temps-a-sant-isidre-tagamanent-valles-oriental-catalunya/

 

Sant Cebrià de la Móra

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/07/esglesia-de-sant-cebria-de-la-mora.html


Sant Nicolau

 

Ermita potser construïda al segle XII, per paral·lels propers. Destruïda i desmuntada al 1830 per edificar la capella de la masia El Bellit.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/10/capella-de-sant-nicolau-el-bellit.html


 LA PEDRALBA I LA SEVA DESAPAREGUDA CAPELLA