dimecres, 8 de setembre del 2021

TORRE SACREST AL CARRER BISBE VILANOVA, 4 / TORRE SACREST AL CARRER PANYÓ, 9. OLOT. LA GARROTXA

 

Llegia que l’arquitecte Esteve Pujol Riera ( títol de 19.11.1866 ) , va ser l’autor de la Torre Sacrest al carrer del Bisbe , Esteban Villanova Colomer (1751-1755), nomenat bisbe de Jaca i  Tarassona)


Patrimoni Gencat la descriu com ; Casa rodejada de jardí. Es de planta quadrada i té molta decoració clàssica. Les finestres estan molt decorades a la part alta i també les baranes de pedra. Té una cornisa sobre la qual hi ha uns cercles decorats. La teulada té quatre vessants, però al mig hi ha una torre-mirador amb columnes i arcs de mig punt -un a cada costat-.

 

El seu repertori formal és neoclàssic i presenta una tipologia inspirada en una sèrie de masos de la comarca: casa de planta quadrada, amb teulada a quatre vessants i torre-mirador.

 


Fotografia. Soniettte


La casa es coneixia anteriorment com la Sureda.


L’Anna Maso Colldecarrera,  ens diu d’aquesta Torre Sacrest, que  personalment la coneix  com  la Torre Verdaguer, ja que fa molts anys la va comprar el Dr. Verdaguer. Actualment hi resideix la seva vídua.


Al carrer Panyó, 9, hi ha una Torre Sacrest de la que en diu PatrimoniGencat;  Casa envoltada de jardí, de planta rectangular, amb una alta torre de base quadrada, planta baixa i quatre pisos i teulat a quatre aigües.

 

La casa té planta baixa i dos pisos. Les obertures del primer pis són rectangulars, bellament emmarcades per esgrafiats amb motius florals. Les del segon pis són de punt rodó i estan emmarcades per ornaments granats i esgrafiats. La façana va ser estucada i disposa de nombrosos elements ornamentals, pintats i esgrafiats, de color vermell-granatós.




L’ Olga Sacrest i Roca, la retratava l’any 1985. Vista de l'edifici

Ha esta restaurada.




Fotografia. Jordi Contijoch Boada. 


De forma difosa, sembla atribuir.se l’autoria de l’edifici a l'arquitecte Joan Roca i Pinet (Girona, 19 d'agost de 1885-ibidem, 16 de gener de 1973)


El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME  em confirma que l’autor va ser arquitecte Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Olot, 1955) l’any 1944



L’Anna Maso Colldecarrera publica una fotografía “Rajola, emmarcada en un esgrafiat, que es troba en la Torre Sacrest d’Olot”, i  explica que és una reproducció del quadre de Joan-carles Panyó Figaró (Mataró, Maresme, 1755 - Olot, Garrotxa, 1840) . "TROBALLA DE LA MARE DE DEU DEL TURA".




Furtar la informació relativa als arquitectes i/o artesans que participaven en una obra, qualificada ara com Bé cultural, és una més de les formes de “ dessolar la terra” que s’enginyaven  els enemics de Catalunya


https://dbe.rah.es/biografias/70189/simon-cordomi-carrera


Visiteu Olot, la Garrotxa, Catalunya