divendres, 10 de setembre del 2021

EDIFICI DE LA CAIXA DE PENSIONS PER A LA VELLESA I D’ESTALVI DE CATALUNYA I BALEARS. RIPOLL. EL RIPOLLÈS.

 

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME em confirmava que l’autoria de l’edifici  de la Plaça de Sant Eudald, 1 -  amb xamfrà al carrers  de Mercaders, 2 – i  dels Tallaferro, promogut per l’aleshores Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de Cataluña y Baleares, va ser l’arquitecte Josep Riera de Reguer (Sant Julià de Vilatorta, Osona, 4 Juliol 1903 + Barcelona, 19 Octubre 1994)




Patrimoni Gencat diu que  l’edifici està format per dos cossos, consta de quatre plantes i altell.


Al xamfrà de la plaça amb el carrer dels Mercaders s'alça un cos a mode de torre, amb coberta piramidal feta de pissarra. Als baixos, al xamfrà hi ha dos detalls escultòrics: l'escut de Ripoll i l'emblema de la Caixa.


A la segona, tercera i quarta planta hi ha balcons. A la façana principal hi ha una tribuna que s'alça entre les plantes segona i tercera. Un dels elements decoratius dels plans de façana que donen a la plaça i al carrer Mercaders és la presència de plaques de pedra picada, aguantades per elements metàl·lics, al voltant de la majoria de les obertures i en les cantonades de la casa.


La façana que dóna al carrer dels Tallaferro no presenta cap element estructural a destacar.




El grup escultòric és obra de Lluís Montané i Mollfulleda (Sant Celoni, Vallès Oriental, 1905 - Barcelona, 10 de juny de 1997)




Furtar la informació relativa als arquitectes i/o artesans que participaven en una obra, qualificada ara com Bé cultural, és una més de les formes de “ dessolar la terra” que s’enginyaven  els enemics de Catalunya