divendres, 3 de setembre del 2021

SANT SILVESTRE DEL MOR. SANT FERRIOL. LA GARROTXA

 

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0433101.xml?destination=node/861061

El Jordi Fernández i Cuadrench ,l’ Antoni Noguera i Massa , el  Joan-Albert Adell i Gisbert  i el  Jordi Vigué i Vinas, escriuen de l’església de Sant Silvestre del Mor  que és un senzill edifici d’una nau, capçada a llevant per un absis semicircular de dos ulls, situat sobre el mur de la testera de llevant de la nau, obert directament i amb un campanar d’espadanya.

 

L’edifici fou profundament reformat en època barroca, amb la substitució de la coberta original de la nau, probablement d’embigat de fusta, atès que no deixà empremtes a la part alta del mur, on es dreça el campanar, per una volta de rajol, amb llunetes, que arrenca d’una motllura de factura molt senzilla, que avui es troba en ruïnes, com tot el conjunt del temple.

 

Als murs de tramuntana i de migjorn de la nau, prop de l’absis foren obertes dues capelles rectangulars i sembla que en el mateix procés de reformes fou modificada la façana de ponent, on s’obre la porta. En aquesta mateixa façana s’obre un ull de bou, tallat en un sol bloc de pedra, que és l’única obertura, visible, que pot correspondre a l’obra original.

 

L’aparell és, en general, molt rústec, de petits carreus, simplement escairats, sense polir, disposats en filades uniformes i irregulars, amb abundant argamassa de calç, que posen en evidència el caràcter rude de l’obra, la qual s’avé a les formes rurals de l’arquitectura del segle XII, fortament empeltades de la tradició constructiva del segle anterior


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10582


https://www.garrotxadigital.cat/2018/10/31/sant-ferriol-reforma-lermita-de-sant-silvestre-del-mor-per-estabilitzar-la-seva-estructura/







http://www.bisbatgirona.cat/ca/parroquies/c/1426-el-mor-i-ossinya-sant-silvestre.html


http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/739_SSilvestreMor/SSilvestreMor.htm


Visitar la Garrotxa és una de les coses que cal fer.