divendres, 4 de març del 2022

CAN LLOP I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDEÚ. OLVAN. EL BERGUEDÀ QUE EL TEMPS S’ENDEGUÉ

El Ramón Fabregas  , pública una fotografia de Can Llop, al terme d’Olvan a la comarca del Bergueda jussà, Al Mapa de Patrimoni expliquen que  l'antiga masia les terres de la qual es troben repartides entre el terme municipal de Gironella i Olvan era coneguda com   "Els Casals"




 A finals del segles  XVI la masia i les terres dels Casals foren adquirides pels Cantallops, família d'apotecaris berguedans, de la qual n'ha derivat el nom actual, can Llop.


Fou una de les cases influents del terme municipal i els amos foren, repetides vegades, batlles de Gironella.


L'any 1881 va morir la pubilla Margarida Cantallops i els seus successors van vendre la propietat a la família Güell de Cervera, propietària de la fàbrica de galetes "La Polar".


Aquests la revengueren l'any 1960 a la família Viladomiu que construí, prop de la casa, una fàbrica de filats i de teixits de cotó com ampliació de la fàbrica de la colònia Viladomiu Nou (Gironella). Després de la fallida de l'empresa "Viladomiu SA" als anys vuitanta del segle  XX, la propietat quedà en mans dels treballadors que la van vendre als actuals propietaris.


Antiga masia reconstruïda al segle XX  – ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com -   , a partir dels models de torre senyorial noucentista seguint el tipus dels habitatges d'estiueig i segones residencies que la burgesia industrial i comercial es construïa als pobles d'estiueig de la costa o de les zones de muntanya; fins i tot té paral·lelismes amb els habitatges que els propietaris de les colònies tèxtils es construeixen al Berguedà.


La  Capella de planta rectangular (5,20x3,40m i 2,60 m d'alçada) advocada a  la Mare de Déu de la Pau de Can Llop , es va construir a principis dels anys cinquanta del s. XX; el bisbat de Solsona n'autoritzà la construcció i li donà la categoria de capella particular l'any 1953 quan n'eren els amos la família Güell de Cervera.

 


Imatge escanejada del llibre de Josep M. Gavin (1985): Inventari d'Esglésies. Berguedà, p.103.


L’espai,  a l'interior de la casa , avui sense culte, es fa servir actualment de cambra de mal endreços de la casa de Can Llop, s'hi entra per una porta situada a la façana de tramuntana, amb arc de mig punt i adornada amb vitralls de diferents colors. Una finestra també d'arc de mig punt il·lumina l'espai interior que conserva restes de decoració; dos capitells situats a cada banda de la nau sostenen un arc amb la següent inscripció: "Regina pacis ora pro novis" i, a la paret lateral esquerra, hi ha pintat un crismó. 


 Poseu el Berguedà a la vostra agenda.