dimarts, 1 de març del 2022

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL DE L’ARN O DELS ARÇOS. CALDES DE MONTBUI. VALLÈS ORIENTAL

 El Lluís Fernández i López , el  Ramon Vall i Rimblas , i el Josep Maria Masagué i Torné, escriuen en relació a  Sant Miquel de l’Arn o dels Arços al terme de Caldes de Montbui, a la Catalunya romànica: 

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1831202.xml


De Sant Miquel de l’Arn o dels Arços només en queden les restes dels murs de la nau, de 2 metres  d’alçada, i el basament de l’absis. 


La planta de la nau és rectangular i oberta per la banda de llevant on és incorporat l’absis. Aquest és de planta semicircular i la unió amb la nau, de major amplada, es fa mitjançant un doble reclau que realitza la transició entre els dos àmbits.


L’accés a l’interior de la capella era per un portal situat al mur de migdia.


Pel que fa a l’aparell dels murs conservats, hom pot diferenciar dues etapes constructives. La part inferior és feta amb una fàbrica de blocs de pedra molt desiguals i amb molt poc treball de talla, especialment a la cantonada, on aquests prenen unes dimensions desmesurades. La part superior, en canvi, és feta amb pedres de mida petita que no tenen cap uniformitat. Amb el mateix aparell d’aquesta segona part són construïts els dos cossos adossats, l’un per la banda nord i l’altre per la de ponent, posteriors a l’edifici de la capella.


Els pocs vestigis originals que queden d’aquest edifici en fan difícil la datació concreta, tot i que la tipologia i l’aparellat de la fàbrica permeten considerar la part baixa de la nau com una obra bastida al principi del segle XI; la part superior i els cossos adossats són reconstruccions posteriors, possiblement fetes durant els segles XVI i XVII







Fotografies del Pere Mas Pascual



Planta de la família de les ramnàcies: Paliurus australis