dimecres, 30 de març del 2022

COVA DE LES TUTES. GRANERA. EL MOIANÈS

El Jordi Ferrer, publica fotografies de la  cova de les Tutes, o balma de les Tutes, és una cova situada a la vall del torrent de les Tutes, al municipi de Granera, al Moianès, en terres de la masia de l'Agulló. És a una gran balma oberta que hi ha al costat de llevant d'aquest torrent, sota el camí del Marcet, al nord de la carena del Marcet i de la baga del Marcet i al sud-oest del serrat del Calbó.






Té un recorregut de 73 metres  i un desnivell de 4 metres. La boca d'entrada es troba a 690 m d'alçada.


Es tracta d'una cavitat amb una gran boca principal, que dóna pas a un ampli vestíbul on es bifurquen diverses galeries formant una retícula. Pel que sembla, a l'extrem sud-est de la sala més gran, hi ha una cata rectangular de 4x2,  1metre  de profunditat. Els materials recollits no permeten establir cap cronologia pel jaciment. S'hi accedeix des del quilòmetre 6 de la BV-1245 de Castellterçol a Granera. S'agafa un camí a la banda de migdia de la carretera, que discorre per la banda de ponent del torrent de les Tutes. Al cap de 800m, on la vegetació clareja, cal agafar un corriol una mica desdibuixat que baixa en direcció al torrent, que porta fins a l'entrada de la cova.


L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) explica que a la cova s'hi amagaren bandolers i pròfugs de les guerres.


Ens pensàvem, tot és vanitat, que ens coneixíem la comarca del Moianès, com el palmell de la mà. Santa ignorància !