divendres, 11 de març del 2022

ESGLÉSIA DE L'IMMACULAT COR DE MARIA. SABADELL

 

Aprofitava els dies en que baixava a Sabadell a fer recuperació per anar retratant alguns dels edificis que tenen reconeixement com a “ monuments “, dissortadament aquesta llista no s’actualitza, i altrament dóna la sensació que el tema “ rellisca” força a bona part dels sabadellencs.

 

Retratava la façana de l’ església de l'Immaculat Cor de Maria, un edifici d'estil neoclàssic amb interior barroc, obra de l'arquitecte Antoni Cellers i Azcona (Lleida, 1775 - Barcelona, 1835)  .




La planta és ovalada i d'una sola nau. Està coberta per una cúpula esglaonada proveïda de lluerna.


La façana del temple s'eleva sobre un gran basament en el qual hi trobem quatre colossals columnes jòniques que suporten un gran arc serlià, que centra la composició i correspon a l'àtic. Sota l'arc hi trobem la inscripció llatina bíblica «Ave Gratia Plena» (Alegra't, plena de gràcia) (Lluc 1,28). Entre les columnes hi ha dues fornícules laterals que allotgen escultures de l'autor Camil Fàbregas Dalmau (Moià, 1906 - Sabadell, 2003) , col·locades l'any 1949 en honor del 50è aniversari de l'arribada dels claretians a la ciutat, que representen Sant Antoni Maria Claret (banda esquerra) i el doctor Fèlix Sardà i Salvany (banda dreta).

 

A la part superior de la façana hi trobem dos medallons decorats amb relleus: el de la dreta representa l'aparició de la Verge Maria amb el nen Jesús a Sant Josep de Calassanç, fundador de les Escoles Pies, presidint missa; el de l'esquerra simbolitza el rei Ferran VII entregant l'església la qual reben els pares Escolapis i els alumnes.


Finalment dues grans làpides, una a sota de cada medalló, esmenten el rei Ferran VII, l'arquitecte Antoni Cellers i Azcona i l'any de la construcció del temple, el 1831.

 

A l'interior hi havia grans composicions pictòriques que representaven la Sagrada Família, el Naixement, Sant Agustí, Sant Tomàs i Sant Ferran, obra dels pintors Salvador Mayol (Barcelona, 1775 - ídem, 1834) i Adrià Ferran  Vallès (Vilafranca del Penedès, Barcelona; 1774 - Barcelona, 1842).


L’església manté una intensa activitat:

https://esglesiacordemaria.org/inscripciones/


No en trobada dades a :

https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona


Em sorprenia llegir que l’església del Santíssim Salvador va ser transformada en escola  municipal, en els dies foscos que seguien a l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República - únic  i breu període de llibertat en la llarga repressió contra Catalunya , 1714- 2022 -   m’agradaria – segur que en algun lloc n’hi han – rebre imatges d’aquella època a l’email castellardiari@gmail.com