dimecres, 23 de març del 2022

ESGLÉSIA DE SANT ROMÀ AL POBLE ABANDONAT DE COMIOLS AL TERME D’ARTESA DE SEGRE A LA COMARCA DE LA NOGUERA

 

L’Agnes Trilla Boquet, publica unes excel·lents fotografies de la que havia estat església parroquial de Comiols,  a la comarca de la Noguera, al límit quasi del Pallars jussà. advocada a Sant Romà.






L’església, ara restaurada, data del segle XI i s’adscriu dins l’estil llombard. Consta d’una sola nau amb una peculiar capçalera trevolada a llevant. Cobreix la nau una volta de canó semicircular, reforçada per tres arcs torals. A cada costat de la nau hi ha tres arcs formers, un dels quals emmarca la porta, i en els dos més orientals s’hi obren sengles absidioles semicirculars, precedides per un arc presbiteral, de manera que es forma una obertura absidal de doble arc.


La porta, molt ampla i d’arc de mig punt adovellat, és a la façana sud. A ponent s’alça un campanar de cadireta de dos ulls. Sota el ràfec del mur nord, per sobre l’absidiola, hi ha una filada d’opus spicatum. Cal parar atenció al paviment de lloses, que sembla el primitiu.


Per accedir-hi diuen a :

http://www.artesadesegre.cat/som-patrimoni/bens-culturals-dinteres-local/sant-roma-de-comiols


Procedents d'Artesa de Segre, i amb direcció a Tremp , primer per la carretera L-512 i després per la C1412b, just a l'alçada del punt quilomètric 28, (Abans d'arribar a dalt de tot del port de Comiols, on hi ha la benzinera Cap de la Serra – tancada -), a l'esquerra mateix hi ha un cartell indicatiu: St. Romà de Comiols. Prenem una pista de terra, perfectament transitable. Una senyal ens indicarà, a l'esquerra: Poble Vell de Comiols. Continuem per la pista, on ara a la nostra dreta hi ha un tancat, delimitant un parc de plaques solars. A la fi d'aquest tancat és on cal estar atent, doncs aquí ens podríem despistar una mica. (Fins aquí, des de la ctra. general, hi ha 1 Km. aproximadament) Cal seguir recte, deixant a la nostre esquerre uns quants arbres. Aquí la pista quasi desapareix i es transforma en una ampla planura, pedregosa, que hem de seguir, de manera intuïtiva cap avall. A la nostra dreta ens acompanya una petita torrentera, on a l'altre costat hi ha una gran casa de tres plantes amb 2 finestres a cada planta. Al cap d'uns 200 metres, aproximadament, tornem a trobar de nou, de manera precisa, el camí, la pista de muntanya. Al cap d'uns 2,2 km. arribarem a les restes del poble de Comiols, on podrem aparcar còmodament.


No tenen actualitzada la informació a :


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1719601.xml


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=20152


Està clar que en aquest dissortat reialme també en l’àmbit del Patrimoni històric, es fa realitat allò de “Pocs i mal avinguts”, oi?.


Quan al topònim Comiols , hom defensa un significat vinculat amb la presencia de la planta de comí “ lloc on hi ha molt comí”.


Poseu la Noguera  a la vostra agenda. Eviteu   - si sou catalans, amb cognoms catalans - viatjar fora de Catalunya,  i molt especialment anar a Palència, almenys fins que la justícia actuï contra l’inefable Pablo Casado “ el sembrador d’odi “ . Eviteu relacionar-vos amb aquest gent.