diumenge, 25 de setembre del 2022

SANTA CECILÍA DE RAGORT. VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

 

El Jaume Molins Juanola, pública una fotografia de Santa Cecília de Ragort, edifici religiós que  s´aixecava  al segle XII.




Al segle XV, per efectes del terratrèmol que va afectar a tota la comarca, va quedar molt perjudicada, i al segle XVII, tornava a ser en ruïnes; restaurada posteriorment, ha resistit fins els nostres dies, en que es troba molt malmenada i a punt d´enfonsar-se.


A principis del segle, es feien aplecs, que eren molt concorreguts per la gent del poble i de tota la Vall


La descripció ens diu ; ermita d´una sola nau amb arc triomfal des d´on comença l´absis. La part de l´absis es troba una mica enlairada per dos graons molt separats. La volta de pedra és una mica apuntada. Sobre el mur sud de la nau restà l´obertura, avui dia tapiada de l´antiga porta. La porta actual s´obre a ponent; tenim al damunt de la façana un campanar d´espadanya, que es veu sobreafegit. 


L´ermita es troba abandonada i quasi en ruïnes. Al damunt de la teulada a on manquen aquestes, han crescut arbres, que han introduït les seves arrels per la volta i els murs, fent perillar l´estabilitat de les estructures pontades. 




La volta en algun punt ja es troba prenyada amb el conseqüent perill que comporta.


https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/santa-cecilia-de-regord


Catalunya en matèria de Patrimoni Històric és un poble mesell, en el que succeeixen alhora de forma simultània, l’ensulsiament d’edificis com l’ermita de Santa Cecília, es troben “ palanques màgiques” per inscriure jugadors de futbol