dijous, 22 de setembre del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA NACIONAL “ LA VILA” . BANYOLES. EL PLA DE L’ESTANY. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Trobava una fotografia; Vista general d'una part dels alumnes de les Escoles Nacionals, "La Vila" l'any 1938




https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/detallunitat/ACPE180-10-N-3892


Edifici de les Noves escoles a l’espai on hi havia el Convent dels Servites de Banyoles.


Durant deu anys el solar va estar sense ús, fins que l'Ajuntament decideix (el 1884) edificar-hi unes noves escoles. Les obres no comencen fins el 1897, i s'inauguren el 1890.


Les aules hauran de compartir espai amb altres serveis municipals: correus i telègraf, jutjat de pau (fins el 1971) i Museu Darder (des de 1916)




L'any 1958 amb la inauguració de l'actual escola Baldiri Rexach perd l'ús docent i l'espai es destina a Museu Darder, Escola d'Arts i Oficis, Academia Abad Bonito i Escola de Formació Professional (1971-1987).





http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Banyoles&page=3&pos=22


No és però,  fins l'any 1990 que tot l'espai és ocupat pel Museu Darder.