divendres, 9 de setembre de 2022

LA SALA DE VILALLEONS. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/575/rec/5
Trobava una fotografia de l’Albert, Oliveras i Folch ( Montevideo, Uruguai,1.12.  1899 + 24.07.1989), Façana i entrada de La Sala, Vilalleons,  Sant Julià de Vilatorta, Osona


Els sud-americans  arrosseguen un estigma injust – el de ser anticatalans - , està clar que l’Albert Oliveras i Folch, va fer més per Catalunya que la majoria dels que han nascut  en aquesta terra, oi?


Patrimoni Gencat explica; casa fortificada. Documentada l’any  1231.


Després transformada en mas i casal residencial.


Té elements a la seva base del segle XIII.


Ampliat i renovat els segles XVII-XIX.

 

En el curs d'una restauració de llurs murs a aparegut antics carreus romànic així com finestra geminada de finals del romànic. Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta “ restauració”  a l’email castellardiari@gmail.com


Edifici orientat a migdia, de planta rectangular,  de tres pisos i golfes, les quals són obertes a la part de la façana formant arcs rebaixats.


La casa és coberta a dues aigües formant amplis voladissos.


A la part dreta hi ha un cos adossat, també de planta rectangular que sobresurt  però, del cos principal, on hi ha uns porxos i un habitatge destinada als guardians.


 La masia ha estat recentment restaurada, amb l'interès de conservar els elements antics, però sense respectar l'emplaçament originari.


 Està envoltada de jardins i una piscina guardant l'antiga era.


L'actual conjunt residencial estaria construït al damunt de la domus de la Sala de la qual podrien quedar restes al subsòl.
Fotografia de Jordi Contijoch Boada.


Es deia en aquestes terres “ Gurb i Tona, el millor d’Osona, i per triar, Sant Julià “.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:
Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com