divendres, 30 de setembre del 2022

L’AGUSTÍ. TAGAMANENT. EL VALLÈS ORIENTAL

 El Crisant Palau, pública imatges de l’Agustí, prop del Turó de Tagamanent. A la dreta del mas Bellver, al Serrat de l'Arenais.


La primera referència documental del topònim Agustini és del segle XII  en un capbreu de la parròquia de Tagamanent pel comte de Barcelona.


 En el fogatge del 1497 i posteriors del segle xvi apareix el cognom Agustí, on destaca Bernat Agustí com a batlle reial de Tagamanent.


La masia es va construir el segle XVII i l'estructura actual correspon a les reformes del segle XVIII .  En la llinda de la porta principal hi ha la inscripció «Ave Maria gratia plena Pere Agustí 1776». A la galeria hi ha la inscripció «Felis Agustini 1788» i a les llindes de les finestres de la pallissa s'hi llegeix «Dionís Rovira i Pera Agustí 1736».


Va ser la casa pairal de la família Agustí fins al segle XIX .




https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2022/rec/55

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1724/rec/56

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2086/rec/16


Després de passar per diferents propietaris, va patir una davallada econòmica al segle XX i l'any 1943 consta com a abandonada i en runes. 


L'últim propietari  el Sr. Porter de Barcelona la va vendre a la Diputació de Barcelona,  que la convertirà en la seu del Museu Etnològic del Pla de la Calma.



https://www.lacalma.net/museu-lagusti/historia-masia-lagusti/